gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: фахівці Управління Держпраці нагадали про вимоги безпеки в бджільництві

09 вересня 2019

Фахівцями відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Хмельницькій області посадовим особам і працівникам ПП  «Прибузькі медобори»  роз’яснено основні вимоги безпеки в бджільництві.

Головний державний інспектор Олена Тимуш під час теоретичної частини семінару наголосила на вимогах безпеки у сільськогосподарському виробництві. Окремо звернула увагу на вимоги безпеки в бджільництві. Зокрема, до виконання робіт з обслуговування бджолиних сімей допускати спеціально навчених працівників, яким виповнилося 18 років, які за станом здоров’я можуть виконувати такі роботи та не мають алергії на укуси бджіл. Роботи виконувати з використанням відповідного спецодягу, спецвзуття та засобів індивідуального захисту органів дихання та обличчя.

Також працюючи з димарем дотримуватися правил пожежної безпеки. Вулики встановлювати без перекошень, які можуть спричинити їхнє падіння. Під час проколювання отворів у рамках використовувати упори, щоб унеможливити травмування працівника свердлом або шилом. Під час роботи з бджолами у зимівнику використовувати ліхтарі та світильники з червоними світлофільтрами.

Під час огляду та оброблення бджолиних сімей бджоляру не робити різких рухів, не використовувати парфюмерно-косметичні засоби і речовини із сильним запахом.

Відповідно до вимог безпеки забороняється перевозити людей у кузові транспортного засобу одночасно з бджолами. Відчиняти борти транспортних засобів із розміщеними у них вуликами обов’язково двома працівниками. Переносити вулики в заглиблений зимівник і виставляти їх із зимівника по спеціальним трапам або за допомогою бокових ручок сходовим маршем.

Під час перерви в роботі від’єднувати від електричної мережі теплоізоляційні підставки. Не торкатися ротора медогонки до його остаточного зупинення. Переробляння воскової сировини та інші роботи з використанням відкритого вогню проводити у спеціально відведеному місці. Збирання маточного молочка, прополісу з полотнянок і сушіння квіткового пилку здійснювати в окремому приміщенні, обладнаному припливно-витяжною вентиляцією.

За результатами семінару прийнято рішення: розробляти та впроваджувати заходи щодо профілактики виробничого травматизму; посилити контроль за станом охорони праці та трудовою дисципліною на підприємстві;  забезпечити дотримання посадовими особами та працівниками вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці; чітко визначити (розподілити) функції, обов’язки, відповідальність інженерно-технічних працівників та обслуговуючого персоналу щодо експлуатації, ремонту, обслуговування машин, механізмів та устаткування з відображенням в посадових інструкціях, інструкціях з охорони праці; проводити щорічні навчання з питань охорони праці та безпечного ведення робіт з підвищеною небезпекою для посадових осіб та працівників підприємства; розробити та впровадити комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативних вимог з питань охорони праці; забезпечити відповідно до норм видачу спецодягу, ЗІЗ, мийних та знешкоджуючих засобів для працівників.