gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: в Охтирці обговорили шляхи убезпечення працівників під час роботи у шкідливих умовах

06 вересня 2019

Для працівників ТОВ «БРОКЕНЕРГІЯ» у місті Охтирка заступник начальника відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Сумській області Людмила Кучеренко провела семінар стосовно гігієни праці та профілактики професійних захворювань.

Товариство забезпечує підприємства та жителів міста електричною і тепловою енергією. На ТОВ «БРОКЕНЕРГІЯ» понад 30% загальної кількості працівників працює у шкідливих умовах праці, у тому числі 12 жінок.

У ході зустрічі присутні обговорили основні шкідливі та небезпечні (несприятливі) фактори виробничого середовища на підприємстві, звернули увагу на необхідність використання працівниками засобів індивідуального захисту з метою профілактики професійних отруєнь та захворювань. Фахівець Держпраці зауважила на обов’язковості проходження попередніх (під час прийому на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів, а також виконання рекомендацій Заключного акту, складеного за їх результатами.

Людмила Кучеренко звернула увагу працівників ТОВ на основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, під дію яких вони підпадають під час виконання своїх трудових обов’язків. Зокрема мова йшла про хімічні речовини, підвищене запилення повітря робочої зони, несприятливі метеорологічні умови, виробничий шум, значну напруженість праці. Фахівець зауважила, що дія цих факторів може викликати перегрів організму, прискорення серцевого ритму, тимчасове або постійне підвищення артеріального тиску, погіршення пам’яті та уваги, що може сприяти зниженню працездатності. Таким чином стан умов праці працівників теплових електростанцій може погіршуватися через зношеність обладнання, відсутність модернізації тощо. Утім слід пам’ятати, що роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог законодавства з охорони праці, організувати проведення лабораторних досліджень умов праці. А у разі необхідності – розробити і запровадити заходи щодо зниження шкідливого впливу виробничих факторів на працівників. Останні, у свою чергу, із метою вчасної діагностики погіршення здоров’я мають відповідально ставитися до проходження медоглядів та дотримання правил охорони праці на робочому місці.

На завершення фахівець Управління Держпраці зазначила, що 21 серпня 2019 року прийнято постанову КМУ «Про затвердження Технічного регламенту засобів індивідуального захисту», чим забезпечено адаптацію національного законодавства до європейського. Це дає змогу усунути технічні бар’єри  у торгівлі та спрощує доступ вітчизняних ЗІЗ на світовий та європейський ринки.