gov.ua Державні сайти України
Пошук

Завдяки роботі інспекторів праці підприємства Черкащини зменшують заборгованість із виплати заробітної плати

05 вересня 2019

Станом на 2 вересня 2019 року більше 30 підприємств, установ, організацій Черкаської області мають заборгованість із заробітної плати працівникам. Про це 4 вересня 2019 року йшлося на нараді в Управлінні Держпраці у Черкаській області.

«Заборгованість з виплати заробітної плати в області складає 37582,3 тис. гривень. Більше 50 суб’єктів господарювання Черкащини включено до реєстру підприємств, установ, організацій, що у 2019 році мали заборгованість із заробітної плати: економічно активні, банкроти, бюджетні установи тощо. Протягом 2019 року заборгованість зменшується, і значний внесок у цю справу роблять інспектори праці Управління Держпраці, які планово проводять превентивну роботу з керівниками суб’єктів господарювання. Фахівці Управління акцентують увагу на тому, що невиплата зарплати працівникам передбачає кримінальну, фінансову і адміністративну відповідальність», – поінформувала Марина Жаркова, заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області.

Як йшлося на нараді, багато підприємців області приховують дані про реальний стан справ з виплати заробітної плати від фахівців Управління, тому при проведенні превентивних заходів інспектори праці інформують суб’єктів господарювання про відповідальність у разі порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі.

Крім того, несвоєчасна виплата заробітної плати працівнику є достатньою причиною для проведення інспекційного відвідування підприємства за скаргою працівника, наголошено на нараді.

Як поінформувала на нараді начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області Ганна Кучер, упродовж 2019 року державні інспектори праці Управління Держпраці у Черкаській області неодноразово здійснювали інспекційні відвідування (перевірки) суб’єктів господарювання, які мають заборгованість із заробітної плати. До керівників підприємств, установ та організацій вжито заходи адміністративного і кримінального впливу, а до суб’єктів господарювання застосовано фінансові санкції.