gov.ua Державні сайти України
Пошук

Полтавщина: на захисті прав неповнолітніх при працевлаштуванні на роботу

03 вересня 2019

Інспектори Управління Держпраці у Полтавській області спільно з представниками служби у справах дітей Полтавської ОДА та відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУ НП в Полтавській області звернулись до роботодавців та неповнолітніх найманих працівників.

Інформаційно-роз’яснювальні заходи з питань недопущення порушень трудових прав та дискримінації неповнолітніх провели вже у 59 суб’єктах господарювання, зокрема, провели для працівників ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», «Глобино-Агро» і «Глобинський цукровий завод», ТОВ ІПК «Полтавазернопродукт» та «Полтавазернопродукт», ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» і «Глобинський м’ясомолочний комплекс», ТОВ СП «НІБУЛОН» та ін.

Поспілкувались фахівці з 21 неповнолітнім найманим працівником, серед яких 20 дітей працює у Комунальному закладі культури «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський»  і 1 – у ТОВ ІПК «Полтавазернопродукт».

Із розмови із неповнолітніми, фахівці дізнались, що більшість не знає про спеціальний комплекс своїх прав, чим користуються деякі нечесні роботодавці. Наприклад, цього року на 6 суб’єктах господарювання полтавськими інспекторами праці виявлено такі порушення законодавства про працю по відношенню до неповнолітніх:

– не ведення спеціального обліку працівників, які не досягли вісімнадцятирічного віку – у 4 роботодавців;

– прийняття на роботу неповнолітнього працівника без попереднього медичного огляду  – у 5 роботодавців;

– порушення періодичності виплати заробітної плати – у 1 роботодавця;

– допущення  до роботи без належно оформленого трудового договору – у 1 ФОП.

Тому, під час бесіди з дітьми інспектори праці розповіли про вимоги трудового законодавства України стосовно праці неповнолітніх, роз’яснили їхні права, гарантії та обмеження при працевлаштуванні на роботу.

Юним працівникам повідомили, що одним із основних принципів трудового законодавства є рівність трудових прав усіх громадян. Відповідно до статті 187 Кодексу законів про працю України неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Окрему увагу інспектори звертали на те, що при укладенні трудового договору з неповнолітнім додержання письмової форми договору є обов’язковою умовою для роботодавця. Усі неповнолітні особи приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення двадцяти одного року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

Підкреслили, що для додаткового захисту трудових прав неповнолітніх законодавством передбачається обмеження звільнення таких працівників. Законодавством чітко встановлено і межі робочого часу неповнолітніх, а саме: для осіб у віці від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень (не більш 7 годин на день при 5-ти денному робочому тижні і 6 годин при 6-денному); працівникам віком 15-16 років, а також учні 14-15 років, що працюють під час канікул, можуть працювати по 24 години на тиждень. Тривалість робочого тижня для таких осіб не може перевищувати 4 години на день при 6-денному робочому тижні і дорівнювати 5 годинам при 5-денному. Дещо іншим є робочий час для неповнолітніх, які працюють протягом навчального року. Тривалість їх робочого часу не повинна перевищувати половини відповідних максимальних норм скороченого робочого часу. Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Фахівці роз’яснили, що чинне законодавство для підготовки молоді до продуктивної праці допускає прийняття на роботи учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків  або особи, що його замінює.

Наприкінці зустрічі посадовці відповіли на всі запитання, що ставили їм діти, і закликали у разі потреби роз’яснень або консультацій звертатися до фахівців Управління Держпраці у Полтавській області.