gov.ua Державні сайти України
Пошук

Роботодавцям Чернівців наголосили на повній легалізації трудових відносин

02 вересня 2019

«Серед пріоритетних напрямів роботи територіального органу Державної служби України з питань праці – зменшення рівня незадекларованої зайнятості в області», – на цьому наголосила заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області Валентина Панчишина під час семінару для роботодавців у Чернівецькій міській філії обласного центру зайнятості .

Участь у роботі семінару взяв також інспектор праці Чернівецької міської ради Іларій Мінтянський.

На зібранні посадовець Держпраці наголосила на  результатах діяльності Управління щодо виявлення фактів порушення трудового законодавства суб’єктами господарювання області.

«За порушення законодавства про працю у першому півріччі 2019 року  Управлінням Держпраці  винесено 184 постанови щодо накладення штрафних санкцій. Значна кількість із них –  за допуск працівника до роботи без укладання трудового договору», – підкреслила Валентина Панчишина.

Наголошено на тому, що згідно із чинним трудовим законодавством,  працівник не може бути допущений суб’єктом господарювання до роботи без оформлення трудового договору (контракту) та без відповідного повідомлення до територіального органу Державної фіскальної служби.

«Роботодавець несе фінансову відповідальність за використання неофіційної праці відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України у вигляді 30 мінімальних заробітних плат. Сума вираховується згідно зі встановленої Законом «Про Державний бюджет України» мінімальної заробітної плати на момент виявлення порушення. На сьогодні штрафна санкція за дане порушення трудового законодавства становить 111 690 гривень за одного неоформленого працівника щодо якого скоєно порушення» – акцентувала представник Держпраці.

Роботодавцям повідомлено також про затвердження Кабінетом Міністрів України постанови від 21.08. 2019 року за № 823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

Вказано, що саме цим документом затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

У ході спілкування з роботодавцями Чернівців наголошено на інших актуальних питаннях трудового законодавства, зокрема, щодо дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці,  вчасної виплати заробітної плати, дотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», ведення ділової документації і таке інше.

Посадовець Держпраці відповіла на численні запитання учасників семінару.