gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: на ПАТ «АЗОТ» відпрацьовано алгоритм дій працівників під час ліквідації аварії

02 вересня 2019

Відповідно до Плану локалізації аварійних ситуацій та аварій у цеху очистки промислових і стічних вод (ОПСВ) ПАТ «Азот» (м. Черкаси) проведено позапланову навчальну тривогу по діям у надзвичайній ситуації на тему: «Розгерметизація контейнера з хлором» на хлораторній установці цеху.

Участь у заходах взяла начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Черкаській області Олена Свиридюк. Обов’язки відповідального керівника навчальної тривоги виконував начальник цеху очистки промислових і стічних вод ПАТ «АЗОТ» Віталій Островерхий, який відпрацював з працівниками цеху порядок дій під час локалізації та ліквідації аварії з витоком хлору з контейнеру.

Після отримання сигналу про ймовірний витік хлору встановлено кількість хлору, що вилилася, здійснено аварійний запуск системи «водяна завіса» хлораторної з метою обмежити поширення хлору за межі хлорного господарства. Проведено відповідні розрахунки (характер розливу, напрямок і швидкість вітру, сектор можливого зараження тощо), щоб встановити ступінь загрози, та здійснено евакуацію людей у безпечне місце. Виставлено пости огородження «небезпечної зони».

Черговим підрозділам рятувальних служб (воєнізований газорятувальний загін ПАТ «АЗОТ» та Державна пожежно-рятувальна частина ‑18) оперативно повідомлено про «аварію» на хлораторній установці цеху.

Після умовного знезараження території ОПСВ відновлено працездатність об’єкту.

Головна мета навчальної тривоги ‑ відпрацювання злагодженості дій відповідальних осіб рятувальних служб і працівників цеху у випадку настання надзвичайної ситуації.

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Черкаській області Олена Свиридюк за підсумками проведення навчальної тривоги ставила працівникам цеху запитання щодо безпечної організації та проведення аварійно-відновлювальних робіт на об’єктах підвищеної небезпеки, перевірила дотримання вимог з охорони праці в хлораторній, очисних спорудах і лабораторіях цеху, надала консультації працівникам цеху очистки промислових і стічних вод у межах компетенції.