gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Одещині обговорено актуальні питання щодо стану охорони праці в медичній галузі

30 серпня 2019

Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області нещодавно взяли активну участь у проведенні семінару-наради на тему «Актуальні питання  щодо стану охорони праці в медичній  галузі», який відбувся у головному корпусі Одеського національного медичного університету. Організаторами заходу були працівники ТОВ «Регіональний  учбово-консультативний  центр».

У заході також взяли участь представники Головного управління ДСНС України в Одеській області, Одеського міського Управління  Виконавчої Дирекції Фонду Соціального Страхування  України в Одеській області, викладачі ТОВ «Регіональний учбово-консультативний центр», представники підприємств, організацій  та установ  медичної галузі (керівники, заступники,  інженери з охорони праці,  відповідальні за електробезпеку, пожежну безпеку та завідувачі господарської діяльності) – усього більш як 250 осіб.

Головний державний інспектор Головного управління Держпраці в Одеській області Світлана Карманова ознайомила присутніх з вимогами Порядку здійснення планових та  запланових заходів державного нагляду (контролю) та дотримання чинного законодавства України про охорону праці в медичних установах.

Головний державний інспектор проінформувала учасників семінару-наради про порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Головний державний інспектор Головного управління Іван Єргієв роз’яснив учасникам заходу вимоги  щодо технічного огляду обладнання, що працює під тиском. Розкрив основні критерії, загальні положення, терміни та визначення правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском. Звернув  увагу на вимоги щодо монтажу (демонтажу), ремонту та модифікації (реконструкції та модернізації) обладнання під тиском тощо.

Головний державний інспектор Головного управління Сергій Царелунг  надав  інформацію  щодо технічного  огляду ліфтів. Він звернув  увагу на те, що для надійної та безпечної експлуатації ліфтів, відповідно до «Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів» НПАОП 0.00-1.02-08, суб’єкт господарювання, який має намір розпочати (продовжити) експлуатацію ліфтів, повинен отримати  дозвіл відповідно  до  вимог «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» (ПКМУ від 26 жовтня 2011 р. №  1107) і забезпечувати їх утримання в справному стані та безпечно експлуатувати через організацію належного    технічного обслуговування,  технічного  огляду  та ремонту.

Представник Головного управління розповів, що  необхідно здійснити наступне:

  • призначити  наказом працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів  та організацію їх експлуатації;
  • призначити  наказом  електромеханіків,  які   одночасно  є відповідальними особами за їх справний стан;
  • призначити наказом ліфтерів  і  операторів  диспетчерського  зв’язку.

Також Головний державний  інспектор  підкреслив, що ліфти  повинні бути обладнані двостороннім зв’язком з диспетчерським пунктом або пунктом розміщення обслуговуючого персоналу на весь строк їх експлуатації.

Сергій  Царелунг звернув  увагу, що на офіційному сайті Головного управління Держпраці в Одеській області (http://www.dnop-odessa.org.ua) можна ознайомитися з інформацією щодо спеціалізованих організацій м. Одеси, які виконують роботи у ліфтовому господарстві (технічне обслуговування, монтаж, ремонт, модернізація, експлуатація ліфтів).

Під час семінару-наради було розглянуто питання «Пожежна  безпека в медичних установах», «Типове положення  про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці НПАОП 0.00-4.12-05. Професійне навчання. Атестація робочих  місць за  умовами праці», «Новий порядок розслідування нещасних випадків на виробництві», «Правила безпечної та технічної експлуатації електроустановок споживачів.

Організаторам семінару-наради було поставлено багато запитань, на кожне з яких вони дали аргументовані відповіді.