gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Миколаївщині потенційним роботодавцям пояснювали зв’язок між розвитком власної справи та належним оформленням трудових відносин

21 серпня 2019

Як розпочати власний бізнес із залученням найманих працівників? Саме на зазначене питання шукали відповіді учасники семінару,  що відбувся у Кривоозерській районній філії Миколаївського обласного центру зайнятості.

Участь у заході взяли громадяни, які вирішили скористатися послугами Центру зайнятості та розпочати власну справу.

Доповідачем на семінарі був головний державний інспектор управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Бучко, який висловив своє бачення вдалого старту. Так, на думку посадовця майбутні підприємці мають усвідомити, що використання підходу «знаєш як правильно – дій, не знаєш як – вивчай» – це не просто одна з можливостей досягнення конкурентних переваг, а навпаки – це умова «бути чи не бути?» на ринку. Наймані працівники – це люди, від яких залежить успіх справи. Тож, знання щодо професійного добору кадрів, особливостей укладання трудових  договорів на взаємовигідних умовах, умов розірвання відносин між працівником та роботодавцем, прав та обов’язків сторін трудових відносин тощо є безальтернативною основою ефективного розвитку діяльності.

Посадовець пояснив  присутнім, що при укладанні трудового договору роботодавець має право обумовити випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Інформація про таку  умову має зазначатися в наказі про прийняття на роботу. Між тим, для певних категорій працівників, зокрема неповнолітніх, осіб, звільнених в запас після військової або альтернативної служби, осіб з інвалідністю, законом не передбачено  встановлення випробування.

Трудові договори можуть укладатися на різні терміни: безстроковий – укладається на невизначений термін, на визначений строк – строк дії договору встановлюється за результатами узгодження сторін, на час виконання певної роботи.

Серед іншого, учасникам семінару надано інформацію стосовно  вимог законодавства про працю в частині виконання нормативу щодо працевлаштування осіб з інвалідністю, трудових прав та гарантій жінок, підстав щодо розірвання трудових відносин з боку працівника та роботодавця, а також застосування штрафних санкцій до порушників законодавства про працю.