gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: судом застосовано заходи реагування до ТОВ «Смілянський ливарний завод»

16 серпня 2019

Черкаський окружний адміністративний суд задовольнив позов Управління Держпраці у Черкаській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Смілянський ливарний завод» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) шляхом зобов’язання зупинення експлуатації (застосування) технологічного устаткування та елементів системи газопостачання зрідженим газом, експлуатації 4 мостових кранів та балонів зі зрідженим газом до усунення порушень, які створюють загрозу працівникам.

Плановою перевіркою дотримання товариством законодавства у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибухонебезпечними матеріалами промислового призначення встановлено порушення підприємством вимог ч. 2 ст. 4 Закону України «Про охорону праці», а також Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1107, а саме: без одержання дозволу підприємством здійснюється експлуатація технологічного устатковання та елементів системи газопостачання зрідженим газом, що знаходиться в зоні експлуатаційної відповідальності ТОВ; не проведено частковий технічний огляд кранів; без одержання дозволу здійснюється експлуатація посудин, що працюють під тиском понад 0,05 МПа, а саме балонів із стисненим, зрідженим, вибухонебезпечним та інертним газом.

Суд врахував, що експлуатуючи технологічне устатковання без відповідного дозволу та з порушенням встановлених правил, роботодавець створює небезпечні умови для роботи своїх працівників. Отримання такого дозволу передбачає обов’язкову експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, а її відсутність порушує право працівників на належні, безпечні і здорові умови праці. Відтак, виявлені порушення законодавства про охорону праці спричиняють загрозу життю та здоров’ю людей.

Виходячи з системного аналізу положень чинного законодавства України та оцінки наявних у матеріалах справи доказів в сукупності, Черкаський окружний адміністративний суд дійшов висновку, що позовні вимоги Управління Держпраці у Черкаській області є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

З рішенням Черкаського окружного адміністративного суду у справі №580/1408/19 можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/83369578