gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Полтавщині дбають про безпеку осіб, які проходять практику під час здобування професії

16 серпня 2019

Для керівників та посадових осіб ПрАТ «Кредмаш»  головний державний  інспектор відділу  нагляду  в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Полтавській області Віктор Гладенький провів семінар-нараду щодо необхідності дотримання вимог з охорони праці особами, які проходять практику під час здобування професії.

Присутнім на навчанні повідомили про те, що у І кварталі 2019 року в Україні зареєстровано 1 212 потерпілих від нещасних випадків на виробництві. 90 з них із смертельним наслідком. Щодо видів робіт, під час виконання яких трапляються нещасні випадки, спікер виділив роботи, пов’язані з експлуатацією вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання та визначив їх, як роботи підвищеної небезпеки.

Серед першопричин травматизму фахівець окреслив кілька факторів, а саме: невиконання керівниками посадових обов’язків; недотримання виконавцями робіт вимог інструкцій з питань охорони праці; відсутність або недосконалість системи управління охороною праці. Іншими словами, виробничий  травматизм є, насамперед, наслідком недоліків і упущень у роботі керівників підприємств та спеціалістів з охорони праці, а в другу – самих працівників. Тому для уникнення нещасних випадків на виробництві виконувати основні вимоги та правила необхідно всім учасникам процесу.

Працівникам ПрАТ «Кредмаш» нагадали про те, що перед тим, як допустити працівника до виконання певної роботи, необхідно пересвідчитися, чи вміє він її виконувати, а у разі потреби – організувати проходження відповідного навчання згідно із законодавством.

До обслуговування вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання можуть бути допущені особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчання з охорони праці, перевірку знань в установленому порядку. Перед допуском до самостійної роботи, як передбачено законодавством, один раз на 6 місяців працівник має проходити інструктаж з питань охорони праці на робочому місці, а на роботах з підвищеною небезпекою – один раз на 3 місяці. Проводиться він за інструкціями з охорони праці, у яких відображаються вимоги безпеки праці перед початком роботи, під час її виконання та після завершення. Проведення інструктажу працівник засвідчує власним підписом, після чого несе відповідальність за дотримання вимог, викладених в інструкціях.

Віктор Гладенький наголосив на тому, що роботодавці повинні усвідомити, що наймаючи робітників і використовуючи їхню працю, вони стають відповідальними за їхнє життя і здоров’я, а працівники – зобов’язані дотримуватися законодавства з охорони праці. Практика засвідчує, що запобігання виробничому травматизму, як явищу, не може бути забезпечено реалізацією якогось одного, навіть дуже ефективного заходу. Для цього необхідно використовувати можливості комплексного підходу, а саме: техніки і технології виробництва, системи організації і управління виробництвом, психології праці, чинної законодавчої бази з охорони праці.

Зниження рівня  травматизму, запобігання  трагедіям на виробництві можна досягти тільки спільними зусиллями зацікавлених сторін: роботодавців, профспілок і працівників.