gov.ua Державні сайти України
Пошук

Вінниччина: питання стану ліфтового парку розглянули на засіданні колегії Управління Держпраці

15 серпня 2019

14 серпня 2019 року відбулось засідання колегії Управління Держпраці у Вінницькій області, на якому розглядалось питання «Про стан дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці ліфтового парку м. Вінниці та області».

На засідання були запрошені заступник директора департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Сергій Гречанюк, керівники житлово-комунальних підприємств Вінницької області, ОСББ,  спеціалізованих організацій з обслуговування ліфтів.

У вступному слові заступник голови колегії, перший заступник начальника Управління Держпраці Володимир Боковець зазначив, що Управління Держпраці проводить моніторинг технічного стану ліфтового парку м. Вінниці, забезпечення умов безпечної експлуатації ліфтів, якості та повноти проведення діагностування.

Особлива увага при цьому звертається на виконання вимог нормативних актів з питань охорони праці, забезпеченню безпеки громадян міста, які користуються ліфтами встановленими в житловому фонді.

Інформацію про стан ліфтового парку м. Вінниці та області довів до уваги присутніх заступник начальника  відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку Олександр Морквишен.

Станом на 14.08.2019 року в Вінницькій області експлуатується 2514 ліфтів. З них у житловому фонді м. Вінниці – 1479. За інформацією, наданою спеціалізованими організаціями, близько 1000 ліфтів відпрацювали нормативний термін експлуатації, що становить 25 років. Кількість таких щорічно збільшується у середньому на 60 одиниць.

За рахунок вжитих організаційних заходів, підвищення рівня та частоти обслуговування вдалося за останні роки втримати технічний стан ліфтового парку на рівні допустимої безпеки для громадян, які щоденно використовують ліфти в житловому фонді.

Проте в умовах постійного старіння парку ліфтів, низьких темпів заміни, модернізації, невідповідного фінансування ремонту та обслуговування, спеціалізовані організації з обслуговування ліфтів на сьогодні вичерпують свої резерви з обслуговування та ремонту ліфтів міста.

Як показує аналіз, кількість позапланових зупинок ліфтів через технічні відмови постійно зростає. Так, у 2019 році зафіксовано понад 12 тисяч вимушених зупинок ліфтів, що майже на 1,5 тисячі більше ніж у 2018 році. 60% вимушених зупинок ліфтів відбувається з технічних причин.

Повільно вирішується питання забезпечення ліфтів двостороннім диспетчерським зв’язком. Від загальної кількості ліфтів в житловому фонді міста проведено диспетчеризацію лише 583 ліфтів. Відсутність двостороннього зв’язку збільшує ризик виникнення аварійних ситуацій та несанкціонованого втручання в електричну та механічну схеми ліфтів.

Аналізуючи виконання рішення минулорічної колегії, встановлено, що власниками ліфтів  проігноровано виконання пп. 1.3, 1,4, де згідно з пунктом 11 додатку 3 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107, власники ліфтів (об’єднання співвласників багатоповерхових будинків), які мають намір розпочати (продовжити) експлуатацію ліфтів повинні, відповідно до вимог статті 21 Закону України «Про охорону праці», отримати дозвіл на експлуатацію (застосування) устаткування підвищеної небезпеки та пройти навчання та перевірку знань у встановленому порядку, здійснити облік ліфта в Управлінні Держпраці у Вінницькій області, забезпечити машинне приміщення діелектричними килимками та діелектричними рукавицями, підтримувати стіни та підлогу машинного приміщення відповідно до вимог Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів (далі Правил), та заключити угоду (договір) на обслуговування, ремонт ліфтів з організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт.

Правилами визначено термін експлуатації ліфта, це 25 років. Після досягнення цього терміну, відповідно до вимог Правил, власник ліфта повинен вивести ліфт з експлуатації та провести йому експертне обстеження спеціалізованою організацією для визначення можливості його подальшої експлуатації.

В обговоренні взяли активну участь усі запрошені на засідання. Вони поділились власним досвідом вирішення проблем в обслуговуванні ліфтів, зокрема, модернізації та капітальному ремонті ліфтів, забезпеченні двостороннім бездротовим зв’язком тощо.

За результатами  засідання колегією було опрацьоване  та прийняте відповідне рішення, у якому визначені завдання керівникам житлово-комунальних підприємств області, ОСББ, спеціалізованим організаціям з обслуговування та ремонту ліфтів, Управлінню Держпраці у Вінницькій області для запобіганню аваріям на ліфтах міста, їх безпечній експлуатації та створенню належних умов праці обслуговуючому персоналу.