gov.ua Державні сайти України
Пошук

Київщина: ФОП сплатить штраф за неоформленого працівника

15 серпня 2019

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов від фізичної особи-підприємця Смашного Олексія Сергійовича до ГУ Держпраці у Київській області, в якому суб’єкт господарювання просить суд визнати протиправним та скасувати постанову від 14.08.2018 року про накладання штрафу у розмірі 111 690 гривень.

Під час інспекційного відвідування ФОП Смашний О.С., який використовує найману працю у власній кав’ярні «Прага Кава» в місті Васильків, головними державними інспекторами ГУ Держпраці у Київській області виявлено працівника, допущеного до роботи без укладання трудового договору. Посадовими особами було складено акт, вручено припис і винесено постанову відносно ФОП у розмірі 111 690 гривень за неоформлення трудових відносин.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 29.01.2019 року адміністративний позов було задоволено в повному обсязі.

У свою чергу ГУ Держпраці у Київській області подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва. Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується справа, колегія суддів дійшла висновку щодо відсутності достатніх та необхідних правових підстав для задоволення адміністративного позиву та вважає, що судом першої інстанції порушено норми матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи в цілому.

Відтак Шостий апеляційний адміністративний суд постановив:

Апеляційну скаргу Головного управління Держпраці у Київській області – задовольнити;

Рішення Київського окружного адміністративного суду від 29.01.2019 року – скасувати;

У задоволенні адміністративного позову фізичної особи-підприємця Смашного Олексія Сергійовича до Головного управління Держпраці у Київській області про визнання протиправною та скасування постанови – відмовити.