gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: про запобігання аварійних ситуацій під час експлуатації котелень

14 серпня 2019

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Хмельницькій області Олена Тимуш роз’яснила працівникам, відповідальним за охорону праці Хмельницького геріатричного пансіонату для ветеранів війни і праці основні вимоги безпеки під час експлуатації котелень та опалювального обладнання.

Олена Тимуш наголосила учасникам семінар-навчання на запобіганні виникнення аварій та нещасних випадків під час експлуатації газового обладнання. Порушила питання виведення котелень з підвальних приміщень шкіл в окремо збудовані приміщення.

Фахівець Управління Держпраці наголосила на професійному доборі та кваліфікації операторів котелень. Зокрема, оператор котельні повинен мати посвідчення про професійну підготовку, до початку робіт та щорічно проходити спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Спеціальне навчання може проводитись як безпосередньо на підприємстві, установі, організації, закладі, так і в спеціалізованому навчальному закладі.

В обов’язковому порядку інструктажі з охорони праці на робочих місцях операторам котелень проводяться не рідше ніж 1 раз на 3 місяці. Відповідно до вимог статті 17 Закону України «Про охорону праці» оператори котелень повинні проходити попередній та періодичні медичні огляди, фінансування та організацію проведення яких зобов’язаний забезпечити роботодавець.

Звернуто увагу на обов’язковому проведені технічних оглядів та експертних обстежень котлів, обстежень димових вентиляційних каналів, належного рівня електробезпеки, наявності експлуатаційної документації, організації технічного обслуговування обладнання, наявності документів дозвільного характеру, призначення відповідальної особи за справний стан та безпечну експлуатацію котлів.

За результатами семінару прийнято рішення:

– чітко визначити (розподілити) функції, обов’язки, відповідальність інженерно-технічних працівників та обслуговуючого персоналу щодо експлуатації, ремонту, обслуговування машин, механізмів та устаткування з відображенням в посадових інструкціях, інструкціях з охорони праці;

– проводити щорічні навчання з питань охорони праці та безпечного ведення робіт з підвищеною небезпекою для посадових осіб та працівників підприємства;

– розробити та впровадити комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативних вимог з питань охорони праці;

– забезпечити відповідно до норм видачу спецодягу, ЗІЗ, мийних та знешкоджуючих засобів для працівників;

– забезпечити безпечну експлуатацію котелень та опалювального обладнання під час опалювального сезону.