gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: законодавчі зміни, відповідальність та процедура обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж

13 серпня 2019

Про законодавчі зміни, які набрали чинності, відповідальність та процедуру підписання угод йшла мова під час засідання круглого столу у місті Рівне за участі учасників ринку природного газу, представників влади міста, Управління Держпраці в області, ради голів ОСББ.

До травня минулого року технічне обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж в області здійснювало АТ «Рівнегаз», а фінансування обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж було закладено у тарифі. Віднедавна послуга із обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж стала ринковою. Тож власники та балансоутримувачі можуть самостійно обирати собі ліцензовану компанію, яка здійснюватиме обслуговування газових приладів та елементів системи газопостачання будинку.

Із 2019 року відповідальність за стан газових мереж всередині будівель покладено на власників або управляючі компанії. Це передбачено низкою законодавчих та нормативно-правових актів. Зокрема: Закону України «Про житлово-комунальне господарство», Наказами Міненерго №250 від 10.05.2018р. і №190 від 27.07.2018р., Правилами безпеки систем газопостачання, а також Кодексом газорозподільних систем. На сьогодні по м. Рівне із 1174 багатоквартирних будинків з нашим товариством укладено лише 17 договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж (це менше 1,5 %).

«Мета круглого столу довести до голів ОСББ, що організацію забезпечення газопостачання та належну експлуатацію має забезпечити саме власник. Ми готові допомогти в цьому питанні як головам ОСББ, так і управляючих компаніям. Ми можемо запропонувати свої послуги як одного із учасників ринку. – Зазначив директор технічний АТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа. – Починаючи з минулого року, ми неодноразово зверталися до споживачів газу, керуючих, органів місцевого самоврядування із роз’ясненнями про необхідність підписання договорів, як того вимагає чинне законодавство. Такі низькі показники укладання договорів свідчить про те, що чимало балансоутримувачів намагаються уникнути відповідальності за стан мереж у будинку і нехтують безпекою мешканців багатоповерхівок».

Відсутність регулярного технічного обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж може призвести до погіршення їх стану, а відтак і до непередбачуваних аварійних ситуацій. Заступник начальника відділу нагляду на ОПН та ГН управління Держпраці в Рівненській області Віталій Корчук зауважив, що важливий результат, тобто проведення технічного обслуговування. Правилами безпеки газопостачання передбачено, що незабезпечення відповідного обслуговування власником мереж газопостачання є підставою для припинення газопостачання.

Вартість послуг із технічного обслуговування визначається в залежності від протяжності газопроводу, кількості квартир та наявності газових приладів.

«Якщо брати мережі загального користування, то вартість складає 8-10 гривень з квартири в місяць. – Повідомив директор з капітального будівництва АТ «Рівнегаз» Олексій Юхименко. – Якщо брати внутрішні мережі і прилади, то вартість залежить від кількості встановленого обладнання. Детально із типовим договором та цінами, кожен споживач може ознайомитися в центрах обслуговування клієнтів компанії і на нашому сайті.
Варто зазначити, що перші газові труби в області було прокладено в 60-х роках минулого століття, а це означає, що термін їх експлуатації уже майже 60 років.

Управління Держпраці у Рівненській області закликає споживачів ринку газу якомога швидше підписати акти балансового розмежування та укласти договори на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж із ліцензованими організаціями. Аби новий опалювальний сезон був безпечний та безаварійний.