gov.ua Державні сайти України
Пошук

Дотримання законодавства про працю підприємцями Арбузинського району Миколаївщини: мотивації та поради

13 серпня 2019

Щоденно у містах, селищах та селах Миколаївщини фахівці Управління у Миколаївській області (далі – Управління) здійснюють заходи, направлені на забезпечення додержання законодавства про працю. Під час інформаційно-консультативних  зустрічей з роботодавцями та їх працівниками на обговорення підіймаються питання щодо переваг належного працевлаштування, розмежування між трудовим та цивільно-правовим договорами, особливостей укладання трудових договорів, додержання порядку допуску працівника до роботи, нарахування заробітної плати та її виплати, реалізації  прав працівників на основну та додаткову відпустки тощо.

Головний  держаний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Управління Валентина Драчук день за днем докладає зусилля аби переконати підприємців та осіб, яких вони залучили до роботи, поглянути на перспективи життя людини у  спроможній громаді з відчуттям гордості за участь у її розбудові та впевненості у фінансовій стабільності прийдешнього дня.

«Під час інформаційно-роз’яснювальних зустрічей з фізичними особами-підприємцями, які відносяться до групи суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику залучення до роботи працівників без офіційного працевлаштування, наголос ставиться на можливі безвідповідальні дії найманої особи та відсутності впливу роботодавця на працівника у разі виконання робіт за усною домовленістю», – з коментаря  Валентини Драчук.

За словами посадовця, представники середнього бізнесу, які довіряють найманим особам матеріально-технічні цінності та турбуються про  власну репутацію, ставляться до питань укладання трудових договорів серйозніше, проте слабкою ланкою у їх взаємовідносинах з працівниками є порушення фактичної фіксації відпрацьованого часу, не нарахування заробітної плати за понаднормові часи роботи, а також заміщення трудових договорів цивільно-правовими.

Розмови з найманими особами надають розуміння усієї проблеми навколо офіційної зайнятості. Населення не вважає пріоритетним наголошувати на укладанні трудового договору. Лише аргументи, такі як відсутність фінансової впевненості  у разі тимчасової втрати працездатності, безробіття та при досягненні похилого віку, стають дієвими переконаннями у зміні ставлення  до реалізації трудових прав громадяними.

Зустрічі з підприємцями націлені показати, що чесна конкуренція – це шлях до розвитку громади. Державна політика націлена на протидію проявам нелегальної зайнятості та отримання «тіньових» доходів населенням, суб’єктами господарювання. Буклети з інформацією про порядок оформлення трудових договорів, особливостей працевлаштування неповнолітніх та осіб з інвалідністю тощо можна побачити на підвіконнях крамниць та офісних приміщень. Це свідчить про те, що крига тріснула – підприємці замислилися над словами державних службовців та згодом використають інформацію, наведену у роздатковому матеріалі,  чи скористаються контактним номером для отримання консультацій у фахівців Держпраці.

Додатково: продовж липня – серпня 2019 року в Арбузинському районі посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області проведено 35 заходів інформаційно-роз’яснювального характеру з питань дотримання законодавства про працю, якими охоплено близько 130 осіб.