gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: порядок прийняття на роботу, нарахування заробітної плати та інші нюанси трудового законодавства

13 серпня 2019

В Рівненській районній філії Рівненського обласного центру зайнятості відбувся інформаційно-консультативний семінар для роботодавців-підприємців. Це черговий захід в рамках інформаційної кампанії з трудового законодавства, що проводять спільно Управління Держпраці у Рівненській області та обласна служба зайнятості в районах та містах Рівненщини.

Головний державний інспектор відділу нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю Управління Держпраці у Рівненській області Людмили Поліщук роз’яснила переваги легального працевлаштування; процедуру працевлаштування для всіх категорій населення, в тому числі осіб з інвалідністю та неповнолітніх; гарантії працівників при реорганізації та ліквідації підприємства; випадки збереження заробітної плати при переведенні на іншу роботу та інші питання трудового законодавства.

Фахівець Управління покроково роз’яснила процедуру прийняття громадян на роботу, якої повинні чітко дотримуватися роботодавці:

  1. Працівник пише заяву на прийняття та подає документи, що передбачені ст.24 КЗпП України для працевлаштування.
  2. В разі позитивного рішення керівника  працівник кадрової служби складає наказ про прийняття на роботу працівника.
  3. Кадровик ознайомлює працівника з локальними документами: правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, посадовою інструкцією тощо.
  4. Кадровик надає Повідомлення про прийняття працівника на роботу до початку роботи до територіальних органів ДФС.
  5. Кадровик оформляє трудову книжку та заповнює її.
  6. Заповнюється  особова картка форми № П-2.
  7. Кадровик формує особову справу працівника.
  8. Бухгалтер зазначає дані новоприйнятого працівника у «зарплатній» звітності.

Водночас Людмила Поліщук зауважила,  що ця схема умовна, адже не може передбачити всіх нюансів, які виникають в практиці трудових відносин. Наприклад:

  • якщо приймається на роботу директор, якого призначили засновники підприємства, заяву з проханням прийняти його на роботу підприємству він не подає;
  • крім звичайного знайомства із керівництвом і правилами трудового розпорядку, працівники мають пройти ще й інструктаж з охорони праці;
  • про прийняття на роботу деяких працівників треба повідомити не лише податківців, а й банк та решта контрагентів, оформити їм електронний цифровий підпис тощо;
  • не слід забувати про працівників, переведених з інших підприємств, які не лише займають певну посаду, а й приносять з собою «багаж» у вигляді права на відпустку, зароблену за попереднім місцем роботи.

Фахівець Управління Держпраці наголосила, що оформлення трудових відносин з працівниками може мати багато особливих нюансів. Тому важливою є вчасна консультація в Управлінні Держпраці у Рівненській області. Саме фахова допомога убезпечить роботодавця від порушення трудового законодавства.