gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: обізнаність у законодавстві – можливість захистити свої права

12 серпня 2019

Із метою роз’яснення вимог трудового законодавства інспектори праці Управління Держпраці у Сумській області Оксана Чернишова та Кирил Міщенко відвідали готель «Псел», ресторани «Таверна», «Тандырный двор» та заклад мобільного харчування «ART FOOD TRUCK».

Фахівці звернули увагу роботодавців та працівників сфери ресторанно-готельного бізнесу на порядок нарахування і виплати заробітної плати, дотримання мінімальних гарантій. Зокрема, мова йшла про оплату за роботу в нічний, надурочний час. Також працівників цікавило надання щорічних оплачуваних відпусток, оплата лікарняних.

Окремо учасники зустрічей обговорили порядок компенсації за роботу у вихідний день.

По-перше Фахівці Держпраці зауважили на тому, що робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством. По-друге, для цього власником або уповноваженим ним органом видається відповідний письмовий наказ (розпорядження).

Робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Інспектори праці відмітити, позитивну тенденцію стосовно правової обізнаності громадян Сумської області щодо їх трудових прав та належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками.