gov.ua Державні сайти України
Пошук

Підприємства-боржники Херсонської області доповіли про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати

12 серпня 2019

В Херсонській обласній державній адміністрації за участі начальника управління з питань праці Головного управління Держпраці у Херсонській області Світлани Марієнчук, відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати в області.

Засідання даної комісії зумовлено необхідністю посилення контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю, зокрема, з питань оплати праці. Таким чином, особлива увага приділяється стану виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї.

На засідання були запрошені представники підприємств-боржників: АТ «Херсонська теплоелектроцентраль», КП «Херсонський комунальний транспортний сервіс», ПАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування», ТОВ «Каховка Протеїн Агро», Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства.

На порядку денному був розгляд перспектив погашення заборгованості із заробітної плати, а також обговорювалися шляхи вирішення проблемних питань, які були озвучені керівниками комунальних підприємств.

Так, найбільша заборгованість із виплати заробітної плати у АТ «Херсонська теплоелектроцентраль», станом на 01.08.2019, становить 8581,0 тис грн та у ТОВ «Каховка Протеїн Агро», станом на 01.07.2019, становить 3860,0 тис грн.

Зокрема, під час доповіді представника КП «Херсонський комунальний транспортний сервіс» встановлено, що наявність заборгованості обумовлено тим, що підприємство не може знайти своїх колишніх працівників та розрахуватися, оскільки більшість з них перебуває за кордоном.

«Підприємство не один раз намагалось встановити зв’язок із колишніми працівниками у телефонному режимі, шляхом листування, навіть виходили на членів сімей, але не дивлячись на всі ці спроби виплатити кошти не вдалося. Кошти на балансі підприємства є і ми готові у будь який час розрахуватися», – зазначив представник КП «Херсонський комунальний транспортний сервіс».

В свою чергу, представник Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства повідомила, що станом на 09.08.2019 заборгованість по заробітній платі частково погашена та ведеться робота щодо 100% виплати заборгованості.

«З метою соціального захисту працюючих громадян, роботодавці повинні усвідомлювати свою відповідальність перед законом та перед працівниками, і в подальшому дотримуватися вимог чинного законодавства в оплаті праці, своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати, з урахуванням підвищення її мінімального рівня», – зазначила фахівець Головного управління Держпраці у Херсонській області.

За підсумками засідання керівникам комунальних підприємств запропоновано вжити всіх можливих заходів, спрямованих на прискорення погашення заборгованості з виплати заробітної плати.