gov.ua Державні сайти України
Пошук

Полтавський окружний адміністративний суд підтвердив законність дій полтавських інспекторів

08 серпня 2019

У березні 2019 року на адресу полтавського Управління Держпраці надійшов лист Управління захисту економіки у Полтавській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України про наявність оперативної інформації про допуск до роботи підприємцем, який здійснює господарську діяльність у сфері переробки молока, виробництва масла та сиру у Чутівському районі найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин. Звернення містило клопотання про ініціювання перевірки даного ФОП на предмет дотримання ним вимог трудового законодавства.

18 березня головним державним інспектором разом із працівниками Національної поліції було здійснено спробу проведення інспекційного відвідування. Можливість проходу на територію виробництва молочних виробів, де здійснює свою господарську діяльність ФОП була відсутня, що зумовило інспектора очікувати біля входу. До уповноваженої особи підійшла пані, яка назвалась лаборантом підприємства, але документів посадовцям не надала, як і не посприяла у забезпеченні доступу на територію. Щоправда, зателефонувала власнику підприємства, який у наданні такого дозволу відмовив.

Відтак, спроба інспекторів здійснити захід державного контролю не була здійснена через недопущення на територію виробництва, що стало підставною для винесення постанови про накладення штрафу в розмірі 417 300 грн. Із зазначеною постановою підприємець не погодився і звернувся до суду, аби спробувати визнати її незаконною.

Нагадаємо, Держпраці входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує, зокрема, реалізацію державної політики з питань нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю, тож, встановлення законодавцем такої форми перевірки як інспекційне відвідування обумовлене необхідністю реалізації статті 259 КЗпП України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Отже, інспектори з праці, які є посадовими особами Держпраці та її територіальних органів, наділені контрольними повноваженнями на проведення інспекційних відвідувань, що підтверджується наявними службовими посвідченнями встановленої Мінсоцполітики форми, яке видається Держпраці.

Тож, дослідивши всі обставини справи, проаналізувавши підстави та законодавче обґрунтування позовних вимог і заперечень відповідача, вивчивши письмові докази, залучені до матеріалів адміністративної справи, суд відхилив твердження позивача про відсутність у відповідача права здійснювати заходи державного контролю і встановив законність, обґрунтованість та правомірність винесеної уповноваженими посадовими особами постанови про накладення на ФОП штрафу.