gov.ua Державні сайти України
Пошук

Стан промислової безпеки підприємств гірничорудної галузі розглянуто на розширеній нараді Криворізького гірничопромислового управління

08 серпня 2019

Керівництво ГУ Держпраці у Дніпропетровській області ініціювало проведення робочої зустрічі фахівців Держпраці з керівниками (технічними керівниками), керівниками служб і відділів охорони праці найпотужніших підприємств гірничодобувної галузі піднаглядних відомству.

Розширена нарада проходила на базі Криворізького гірничопромислового управління і мала на меті обговорити стан промислової безпеки, охорони праці, рівня виробничого травматизму за перше півріччя 2019 року та виконання графіків тимчасового відступу від вимог НПАОПів.

Т.в.о. начальника Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Владислав Катченко, саме під його головуванням проходив захід, аналізуючи ситуацію з виробничим травматизмом, основний акцент поставив на причини його зростання. Зокрема, на заходах вжитих підприємствами по недопущенню подібного в ракурсі ризикоорієнтований підходу до організації виробничого процесу.

Так, за шість місяців поточного року на підприємствах, піднаглядних Криворізькому гірничопромисловому управлінню, зафіксовано 110 випадків загального травматизму проти 74 за аналогічний період 2018 року та допущено 11 випадків травмувань зі смертельним наслідком проти дев’яти у 2018 році. Зростання травматизму допущено в гірничорудній та нерудній промисловості, основними причинами нещасних випадків залишаються організаційні – 73,6%.

Серед підприємств, які допустили зростання рівня виробничого травматизму ПРАТ «Північний ГЗК», ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ТОВ «Метінвест-КРМЗ», ПАТ «Кривбасзалізрудком», ПрАТ «СУХА БАЛКА», ПАТ «Марганецький ГЗК». Тож, керівники даних підприємств надали повний аналіз випадкам травмування та відзвітували про виконану профілактичну роботу і вжиті заходи по попередженню подібного.

Окремим питанням фахівцям Держпраці винесли на розгляд виконання підприємствами заходів та графіків, на підставі яких Державною службою України з питань праці були встановлені інші строки застосування вимог Правил під час ведення гірничих робіт та експлуатації обладнання. Актуальність даного питання постала через виявлені, під час планових перевірок факти недотримання деякими підприємствами на своїх виробничих об’єктах встановлених термінів тимчасових відступів.

Запрошені на нараду особи від підприємств, відповідальні за виконання заходів та графіків, а це: ПРАТ «Інгулецький ГЗК», ПРАТ «Північний ГЗК», ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ТОВ «Метінвест-КРМЗ», ПАТ «Кривбасзалізрудком» та ПрАТ «СУХА БАЛКА», відзвітувались про хід їх виконання та, в свою чергу, за необхідністю аргументували причини відставань і наміри по їх усуненню.

Владислав Катченко, закликав підприємства, які не дотримуються графіків вжити невідкладних заходів по їх надолуженню, адже дане питання знаходиться під особистим контролем Голови Держпраці, а відповідальність особисто за керівником підприємства.

Зважаючи на те, що дана зустріч проходить на передодні підготовок підприємств до розгляду Планів розвитку гірничих робіт на 2020 рік, фахівці Криворізького гірничопромислового управління нагадали присутнім про основні пріоритетні питань, які будуть підійматися в процесі захисту та організаційні моменти щодо самого процесу  захисту Програм.

Резюмуючи проведену робочу зустріч, Владислав Катченко запропонував у разі необхідності дорадчу допомогу, закликав до співпраці задля уникнення порушення чинного законодавства України, адже найголовніше – попередити травмування та зберегти життя працівників.