gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: збереження життя та здоров’я працівників під час виконання виробничих завдань завжди є у пріоритеті

08 серпня 2019

Пріоритетне  завдання керівника підприємства забезпечити збереження життя та здоров’я працівників під час виконання виробничих завдань.  Саме з донесення такої думки розпочали семінар-нараду посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області на КП «Житлово-комунальний сервіс «Антіміцин».

Працівники підприємства, що здійснює постачання води мешканцям села Степове, у своїй щоденній діяльності зайняті наглядом за режимом роботи насосних станцій, ремонтом устаткування, водопровідних мереж тощо. Чимало робіт проводяться на відкритому повітрі, у траншеях та  колодязях.

Під час заходу посадові особи Управління зазначили, що дія погодних умов, зокрема високої температури повітря, поривів вітру, вимагає акцентування уваги забезпечення  реалізації відповідних додаткових заходів у сфері охорони праці. Легкість та безпечність виконання поставлених виробничих завдань працівниками залежить від попередньо проведеного аналізу впливу можливих несприятливих факторів, у тому числі погодних, на виконання робіт, забезпечення працівників якісним спецодягом та засобами індивідуального захисту, справним та зручним для використання інструментом, докладного проведення інструктажів з  питань охорони праці, а також  формування свідомого ставлення всіх членів трудового колективу до необхідності дотримання безпечних методів праці.

Присутніх на заході застерегли про те, що перегрівання на робочому місці може викликати у людини головний біль, нудоту, втому, млявість, сонливість, що у свою чергу збільшує ризик настання нещасного випадку. Виділення клоачних газів на об’єктах водопровідного господарства у літній період збільшується. Цей факт має загострити увагу працівників на дотриманні вимог щодо проведення приладової перевірки повітряного середовища під час проведення газонебезпечних робіт, а також  проведення оглядів, чищення, ремонту устаткування у замкненому просторі. Крім того, з метою недопущення нещасних випадків при високій температурі повітря варто максимально обмежити проведення газонебезпечних робіт.

Посадовці не оминули стороною питання щодо надання долікарської невідкладної допомоги при отриманні теплового удару, втраті свідомості у разі перегрівання організму працівника. З присутніми було проведено інтерактив щодо запобігання виникненню вищезазначених станів, зокрема дотримання питного режиму, раціонального режиму праці та відпочинку.