gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці ГУ Держпраці в Одеській області проконсультували працівників ОСББ «Михайлівське» щодо вимог законодавства з охорони праці

07 серпня 2019

Фахівці ГУ Держпраці в Одеській області взяли активну участь у семінарі-нараді з питань охорони праці в ОСББ «Михайлівське».

Головний державний інспектор ГУ Держпраці в Одеській області Світлана Малярчук повідомила присутнім, що з 1 липня 2019 року  введено в дію «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337. Відповідно, від цієї дати втратить чинність Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. № 1232.

Вона розповіла, які саме зміни відбулися у новому Порядку. Зокрема, повідомлення про нещасний випадок надається територіальному органові Держпраці за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), а у разі настання нещасного випадку внаслідок події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів — за місцем реєстрації підприємства (установи, організації). Термін надання повідомлення про нещасний випадок: протягом двох годин з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії згідно з установленою формою.

Головний державний інспектор зазначила необхідність надання домедичної допомоги потерпілим. Наголосила, що основні принципи надання першої допомоги — її правильність, доцільність дій, рішучість, швидкість, спокій.

Під час семінару-наради представник Головного управління розглянула питання щодо заходів, спрямованих на попередження виробничого травматизму та виникнення нещасних випадків, вимог безпеки під час виконання робіт в електроустановках, попередження виробничого електротравматизму, Порядку проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб.