gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Сумах на підприємствах деревообробки обговорили вимоги трудового законодавства

07 серпня 2019

Головними державними інспекторами відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Сумській області Аліною Берлет, Марією Загребельною, Віталієм Маслаком, Дмитром Кучеренко проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання деревообробної промисловості міста Суми.

Відповідно до Паспорту неформальної зайнятості Сумської області промисловість є однією із ризикових галузей в частині використання незадекларованої праці.

Тому суб’єктам господарювання та їх працівникам, які взяли участь у заходах, інспектори праці роз’яснили переваги легальної праці. Працівників цікавила інформація щодо їх права на оплачувані лікарняні та щорічні відпустки, а роботодавців у свою чергу – підвищення авторитету підприємства на ринку праці. Фахівці Держпраці пояснили, що вирішення цих питань забезпечується оформленням трудових відносин відповідно до вимог діючого законодавства, шляхом укладення трудового договору.

Зважаючи на ризик травмування під час виконання робіт по деревообробці поза увагою присутніх на заходах не лишилося й питання забезпечення гідних, належних, безпечних умов праці. Адже для роботодавців це є прямим обов’язком, так як вони несуть відповідальність за життя та здоров’я своїх найманих працівників. Останні ж лише працюючи легально, можуть захистити свої трудові права гарантовані державою, зокрема в частині безпеки праці.

У ході інформаційно-роз’яснювальної компанії інспектори праці Держпраці пояснили представникам деревообробної промисловості поняття строкового трудового договору з найманими працівниками, особливості оплати праці, зокрема за час щорічної відпустки, роз’яснили порядок відрахувань із заробітної плати, в тому числі за виконавчими документами.