gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградщина: про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

05 серпня 2019

Головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці в Кіровоградській  області Ангеліна Мусієнко провела для колег навчання на тему «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів».

Фахівець наголосила: якщо у керівника структурного підрозділу в прямому підпорядкуванні є близькі особи, то це вважається конфліктом інтересів, оскільки рішення керівника може вплинути на об’єктивність та неупередженість при прийнятті ним рішень стосовно свого підлеглого (близької особи чи члена сім’ї).

Вжиття заходів щодо недопущення виникнення реального чи потенційного конфлікту передбачене ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції».

В ході навчання висвітлено засоби врегулювання конфлікту інтересів, алгоритм дій у разі його виникнення та роз’яснено відповідальність за порушення вимог  законодавства в сфері запобігання корупції.

Ангеліна Мусієнко акцентувала на тому, що наявність конфлікту інтересів не обов’язково призводить до фактів корупції, однак істотно підвищує ризик вчинення корупційних діянь і є по суті їх передумовою.

Довідково. За порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів передбачена адміністративна відповідальність згідно зі ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн);

вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів – тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-6800 грн).

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6800-13600 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Окрім того, у разі, якщо особа не вжила заходів із врегулювання конфлікту інтересів і прийняла рішення або вчинила певні дії, це є підставою для їх оскарження та визнання протиправними у судовому порядку.