gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: що необхідно знати роботодавцю про допущення працівників до роботи у несприятливих умовах

05 серпня 2019

На ТОВ «Первомайський молочноконсервний комбінат» відбувся  семінар щодо особливостей  допущення працівників до роботи у шкідливих та важких умовах праці.

Участь у заході взяли представники профспілки, члени атестаційної комісії та інші працівники підприємства.

Доповідачем на семінарі виступила головний державний інспектор Управління Держпраці у Миколаївській області Ірина Тішкова.

Під час заходу присутнім зауважили,  що при прийомі на роботу працівника роботодавець зобов’язаний поінформувати його про наявність шкідливих та небезпечних виробничих факторів на його робочому місці, а також повідомляти про надання пільг та компенсацій за роботу у таких умовах. Пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах праці встановлюються за результатами проведеної атестації робочих місць за умовами праці. Між тим, головне завдання проведення атестації полягає в визначенні виробничих ризиків, розробці та запровадженні заходів щодо поліпшення умов праці.

Ірина Тішкова також акцентувала увагу на тому, що напрям роботи щодо зменшення факторів виробничого ризику через застосування автоматизованих виробничих ліній, сучасного обладнання, засобів колективного захисту тощо сприяє перерозподілу видатків господарської діяльності. Зокрема видатки на додаткові оплачувані відпустки, доплати за шкідливі умови праці та інші зміняться на інвестиції, які спрямовані на збереження здоров’я працівників та які з разі необхідності можна реалізувати.

Присутнім визначили несприятливі виробничі фактори, які необхідно враховувати під час проведення атестації робочих місць за умовами праці та навели приклади заходів, направлених на зменшення їх негативної дій.

Наприкінці заходу посадовець надала вичерпні  відповіді на  запитання учасників семінару.