gov.ua Державні сайти України
Пошук

Луганська область: колегія ГУ Держпраці розглянула стан виробничого травматизму

01 серпня 2019

На засіданні колегії Головного управління Держпраці у Луганській області  розглянуто питання, пов’язані зі станом виробничого травматизму, професійної захворюваності в регіоні, а також заслухано підсумки проведених спеціальних розслідувань нещасних випадків з тяжкими наслідками на підприємствах області. Крім посадових осіб Головного управління у засіданні колегії взяли участь керівники підприємств, на яких трапились нещасні випадки з тяжкими наслідками.

За 6 місяців 2019 року на Луганщині зареєстровано 2 нещасних випадки на виробництві зі смертельними наслідками проти 1 – за аналогічний період минулого року. При цьому кількість випадків загального травматизму зменшилась з 63 випадків у 2018 році до 46 випадків у 2019 році. Цю статистику повідомив у своєму виступі начальник відділу розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму. Найбільш поширеним видом подій, що призводить до травмування працівників Луганщини, є падіння під час пересування – так за півроку було травмовано 15 осіб. Причиною настання переважної більшості нещасних випадків є організаційні причини: порушення трудової дисципліни, невиконання посадових обов’язків, вимог інструкцій з охорони праці тощо. Заслухавши звіт, колегія доручила вдосконалити програму превентивної діяльності на підприємствах для висвітлення найбільш поширених причин травматизму та додатково звертати увагу роботодавців на необхідність виключення цих ризиків.

На жаль, одночасно зі зменшенням загальної кількості випадків виробничого травматизму, деякі галузі промисловості демонструють зворотню динаміку. «Лідером» є хімічна промисловість, на підприємствах якої трапилось на 5 нещасних випадків більше, ніж в минулому році. У своїй доповіді начальник відділу нагляду в хімічній промисловості відзначив, що це потребує збільшення кількості превентивних заходів з попередження виробничого травматизму у ІІ півріччі 2019 року та відзначив, що через мораторій на проведення перевірок Головне управління позбавлене можливості моніторити стан промислової безпеки на підприємствах вже п’ятий рік поспіль, що заважає своєчасному виявленню та усуненню існуючих порушень. Переважна кількість нещасних випадків приходиться на економічно-активні хімічні підприємства, які з початку року активізували господарчу діяльність.

Начальник відділу державного нагляду в сфері гігієни праці повідомила присутнім про рівень професійної захворюваності та рівень проходження медичних оглядів працівниками Луганщини. Станом за 6 місяців поточного року медогляд пройшло 13104 працівника відповідних категорій, або 99% відсотків із загальної кількості осіб, що підлягали медоглядам. За підсумками обговорення визначено завдання на поглиблення взаємодії з лікувально-профілактичними закладами та робочими органами Фонду соціального страхування України у Луганській області з метою сприянню своєчасній організації медоглядів. Колегія Головного управління повторно розгляне ці питання наприкінці 2019 року.

Керівники ВП «Шахта імені Г. Г. Капустіна» ПАТ «Лисичанськвугілля» та заступник директора з охорони праці та навколишнього середовища ТДВ «Лисичанський желатиновий завод» доповідали про обставини та підсумки розслідування нещасних випадків з тяжкими наслідками на відповідних підприємствах.

Підсумовуючи обговорення, перший заступник начальника Головного управління підкреслив, що необхідність створення безпечних умов праці, а також забезпечення прав працівників у галузі охорони праці є обов’язком кожного роботодавця у відповідності до Закону України «Про охорону праці». Опрацювання результатів проведених розслідувань нещасних випадків та впровадження розроблених комісіями заходів повинні проводитись своєчасно і у повному обсязі. При цьому більш ефективною стратегію боротьби з виробничим травматизмом є дія на упередження – впровадження проактивних превентивних заходів, своєчасне виявлення та усунення виробничих ризиків е до того, як вони призведуть до травмування працівників.