gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Харківщині триває проведення превентивних заходів на підприємствах, установах та закладах освіти

29 липня 2019

ГУ Держпраці у Харківській області продовжує проведення превентивних заходів на підприємствах, установах та закладах освіти. Аналіз травматизму по галузям показав, що серед основних причин травматизму працівників є невиконання вимог інструкцій з охорони праці самими потерпілими, слабкий контроль з боку посадових осіб за виконанням робіт підлеглими працівниками та недостатня і неякісна кваліфікаційна підготовка працівників з питань охорони праці.

Фахівці відділу гірничого нагляду провели робочу зустріч з керівниками та працівниками експлуатаційно-технічної служби Національного фармацевтичного університету. Інженерно-технічним працівникам була надана інформація про основні причини і наслідки нещасних випадків на виробництві, які сталися останнім часом на об’єктах при експлуатації систем водопостачання та водовідведення у наслідок особистої необережності працівників та невиконання вимог «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць».

Окрема увага була приділена розгляду організації безпечного виконання робіт та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки з урахуванням особливостей виконуваних робіт у навчальному закладі.

Фахівці Управління Держпраці попередили про необхідність дотримання під час проведення зазначених робіт «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць» з метою упередження нещасних випадків при виконанні робіт у колодязях, камерах та замкнутому просторі.

Фахівцями відділу нагляду в АПК та СКС було проведено семінар-нараду в Управлінні освіти Ізюмської міської ради та у відділі освіти Ізюмської районної державної адміністрації. Працівникам структури освіти були доведені основні вимоги чинного законодавства України з питань охорони праці, були обговорені основні проблеми функціонування служби охорони праці в закладах освіти району та визначено шляхи їх подолання.

Фахівцями відділу АПК та СКС в міській стоматологічній поліклініці № 7 проведено семінар, щодо недопущення виробничого травматизму та додержання законодавства з питань охорони праці суб’єктами господарювання у закладах охорони здоров’я, а саме пов’язаних зі специфікою виконання робіт по наданню послуг у стоматології. Окремо проаналізовані порушення, які були виявлені під час нещодавно проведеної перевірки, та обговорені заходи спрямовані на усунення порушень і розглянуті основні функції служби охорони праці в закладах охорони здоров’я по контролю за безпечним виконанням робіт з метою запобігання травматизму.

Фахівцями відділу розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму при здійсненні превентивних заходів спільно з головним страховим експертом з охорони праці Харківського міського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області було проведено семінар на ТОВ «ОЛІМП» на тему: «Профілактика виробничого травматизму на підприємстві».

Під час семінару спільно з керівництвом підприємства розглянуто питання реалізації завдань та функцій роботодавця і керівників структурних підрозділів, визначених Законами України «Про охорону праці», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Також, було розглянуто питання щодо заходів, спрямованих на профілактику виробничого травматизму, дотримання вимог безпеки під час виконання робіт, охорони праці жінок, інвалідів, своєчасне проведення медичних оглядів працівників та навчання з питань охорони праці.

ГУ Держпраці у Харківській області продовжує проводити превентивні заходи на підприємствах міста та області та зазначає, що проведення профілактичної та роз’яснувальної роботи – є запорукою збереження здоров’я та життя працівників.