gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Сумах обговорили особливості проведення розслідувань причин виникнення профзахворювань

26 липня 2019

В Управлінні Держпраці у Сумській області відбулася нарада стосовно порядку складання санітарно-гігієнічних характеристик умов праці працівників та проведення розслідувань причин виникнення професійних захворювань. Участь у заході взяла заступник начальника Управління Держпраці у Сумській області, фахівці відділу з питань гігієни праці Управління,  керівники та фахівці територіальних органів Фонду соціального страхування України у Сумській області, лікарень обласного центру, Сумського обласного комітету профспілки працівників машинобудування та металообробки, відповідальні за охорону праці посадові особи ПАТ «Сумське НВО», АТ «Насосенегромаш», ДП «Завод ОБ та ВТ».

Учасники зустрічі обговорили новий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 №337 (далі Порядок).

Заступник начальника Управління Держпраці у Сумській області Наталія Антоненко у ході наради звернула увагу присутніх на основні проблемні питання, що виникають при проведенні розслідувань причин виникнення професійних захворювань. Зокрема, приймаючи рішення про те, що у працівника є підозра на профзахворювання, наразі лікар-профпатолог враховує лише відомості з його амбулаторної картки, а не результати періодичних медичних оглядів. Утім саме у ході таких медичних оглядів для працівників  проводяться певні лабораторні функціональні та інші дослідження та консультації профільних лікарів, які можуть виявити на ранніх стадіях професійне захворювання, характерне для роботи у певних шкідливих умовах праці.

До того ж, викликає занепокоєння значне збільшення рівня професійної захворюваності працівників Сумської області у порівнянні з минулим роком. Протягом 6 місяців 2019 року підтверджено 46 випадків професійного захворювання, у той час, як за відповідний період 2018 року – 24, за весь 2018 рік – 44 випадки.

За результатами обговорень учасники наради домовилися рекомендувати керівникам закладів охорони здоров’я, під час розгляду подання лікаря-профпатолога у всіх випадках  залучати голову та членів комісії закладу охорони здоров’я, який проводить періодичні медичні огляди

Усі шкідливі фактори, в умовах яких працює працівник, мають бути підтверджені шляхом проведення лабораторних досліджень, дані яких вносяться у картки умов праці та протоколи. Проте зустрічаються випадки, коли протоколи у суб’єктів господарювання  відсутні.

Тому учасники наради дійшли згоди про те, що у випадку відсутності у роботодавця копій протоколів за результатами проведених вимірювань (досліджень) шкідливих виробничих факторів на робочому місці, з метою недопущення порушення прав працівників на своєчасний розгляд запиту відносно них на складання санітарно-гігієнічних характеристик, необхідно використовувати дані, що містяться в картках умов праці. Також в ході проведення обстеження робочого місця обов’язково потрібно досліджувати   інших документів (зокрема журналів реєстрації проведених лабораторних досліджень), в яких відображені відповідні показники.

На ряду з цим прийнято рішення залучати до складу комісій з проведення розслідування причин виникнення професійних захворювань, з поміж інших,  представника Управління охорони здоров’я Сумської ОДА та лікаря-профпатолога, за поданням якого був складений запит щодо складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці, відповідно до повноважень, передбачених пунктом 105 Порядку.