gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: на експлуатацію систем газопостачання необхідно отримувати дозвіл

26 липня 2019

У Сумах у рамках робочої наради фахівці Управління Держпраці у Сумській області взяли участь в обговоренні питань щодо виконання робіт з технічного обслуговування систем газопостачання житлового фонду Сумщини.

Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами. Він повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України. Зокрема, у ході наради мова йшла про вимоги Закону України  Про охорону праці, Постанови КМУ від 26 жовтня 2011 р. №1107 Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки затвердженої, Правил безпеки систем газопостачання.

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Сумській області Олексій Яресько під час заходу наголосив, що власник підприємства, на балансі якого є газове обладнання, має в обов’язковому порядку отримати дозвіл на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки та дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки.

На ряду з цим учасників зустрічі цікавило питання забезпечення експлуатації та обслуговування газового обладнання, якщо у суб’єкта господарювання-балансоутримувача за певних причин, наприклад, економічної недоцільності, відсутній необхідний штат працівників. У такому разі, зазначив фахівець Держпраці, суб’єкт господарювання має право укласти договір на проведення робіт з технічного обслуговування систем газопостачання із спеціалізованою організацією, яка має відповідні дозвільні документи на виконання робіт підвищеної небезпеки, штат персоналу та матеріально-технічне забезпечення. Таку організацію власник обладнання обирає на свій розсуд. Перелік спеціалізованих організацій, які мають дозвіл на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, розміщено на сайті Управління Держпраці у Сумській області за посиланням:  http://sumy.dsp.gov.ua/2013-08-30-21-18-59.

Зустріч пройшла за участі представників Сумської райдержадміністрації, голів ОТГ, селищних та сільських рад Сумського району області, керівників і відповідальних посадових осіб АТ «Сумигаз».