gov.ua Державні сайти України
Пошук

Роботодавців Херсона проінформували про порядок звільнення працівника за прогул

25 липня 2019

На базі Херсонського міського центру зайнятості за участі заступника начальника управління – начальника відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління з питань праці Лесі Олішевко відбувся семінар для роботодавців міста Херсона.

Під час заходу фахівець повідомила присутнім про порядок та процедуру розірвання трудових відносин з ініціативи роботодавця. Зокрема, вона акцентувала увагу на алгоритмі дій під час звільнення працівника за прогул.

«Відсутність працівника на робочому місці як протягом усього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин є порушенням трудової дисципліни. Такі дії (бездіяльність) кваліфікуються як прогул і, як наслідок, — притягнення до дисциплінарної відповідальності», — зазначила Леся Олішевко.

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано догану або звільнення.

Необхідно задокументувати факт відсутності працівника на роботі (доповідна записка безпосереднього начальника працівника про відсутність працівника на роботі, акт про відсутність на робочому місці, підписаний комісією, що складається не менше, ніж з трьох осіб, пояснення працівників тощо). У акті зазначаються дні, коли працівник фактично був відсутній на роботі. Факт відсутності працівника на робочому місці обов’язково має бути відображений у табелі обліку робочого часу.