gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Кіровоградщині внаслідок перевірок дитячих оздоровчих закладів усунено 124 порушення

25 липня 2019

На виконання розпорядження голови ОДА Управління Держпраці у Кіровоградській області здійснює нагляд за організацією безпечних та здорових умов праці в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у складі обласної комісії та в порядку, визначеному Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

До початку сезону відпочинку у травні проведено комплексні перевірки з організації безпечного відпочинку дітей всіх шести оздоровчих закладів області: ДПОЗ «Чайка», ТОВ ДОЗ «Бригантина», ТОВ оздоровчий комплекс «Лісова пісня», ТОВ «ДПОЗ «Дружба», ДЗОТ «Жовтень», а також КПЗ «ДОТ «Сонячний» КМР, що функціонує на території Кіровоградщини, а зареєстрований у Дніпропетровській області. У липні під час другої оздоровчої зміни цю роботу продовжено згідно з дорученням Уряду, що передбачає проведення перевірок позмінно.

Крім питань стосовно безпечності ігрових та спортивних майданчиків, електробезпеки, гігієні праці особливу увагу приділено упорядкуванню берегової смуги для купання, оскільки торік у ТОВ ДОЗ «Бригантина» під час перебування дітей на пляжі, вихователь підсковзнулась на понтоні і впала в воду, внаслідок чого отримала травму.

Під час 16 перевірок виявлено 124 порушення законодавства з питань охорони та гігієни праці. Крім недоліків стосовно організації документального оформлення допускались порушення під час обслуговування електрогосподарства, одного з видів небезпечних робіт. Так, в електроосвітлювальних щитках, біля автоматичних вимикачів виявлені відкриті струмопровідні частини (оголені електродроти). Не проводилось випробування стану ізоляції переносного електроінструменту, перетворювачів, подовжувачів, що могло спричинити ураження струмом. Також були відсутні медичні довідки про проходження попереднього медичного огляду працівників, зайнятих на роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, не видавались направлення на обов’язковий попередній медичний огляд під час прийняття на роботу.

Під час перевірок у період ІІ оздоровчої зміни у липні встановлено, що всі порушення  усунені. У процесі позапланових перевірок головні державні інспектори відділу нагляду в АПК та СКС, відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці, відділу з питань гігієни праці Управління надали відповідальним особам рекомендації та роз’яснення вимог законодавства щодо ризикоорієнтованого підходу до створення безпечних та здорових умов праці при організації трудового процесу, відпочинку та оздоровлення вихованців.

З 24 липня розпочалися позапланові перевірки під час ІІІ оздоровчої зміни ДПОЗ «Чайка», ТОВ ДОЗ «Бригантина», ТОВ оздоровчий комплекс «Лісова пісня».