gov.ua Державні сайти України
Пошук

Одещина: спеціалістам служб охорони праці закладів охорони здоров’я роз’яснено вимоги нових законодавчих документів з охорони праці

24 липня 2019

Фахівці ГУ Держпраці в Одеській області взяли активну участь у семінарі з питань безпеки зі спеціалістами служб охорони праці закладів охорони здоров’я м. Одеси.

У семінарі брали участь більш як 40 спеціалістів: представники департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради та служб охорони праці закладів охорони здоров’я територіальної громади м. Одеси.

Головний державний інспектор Головного управління Світлана Карманова повідомила присутнім про зміни в Порядку проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Вона зазначила, що з 1 липня 2019 року  введено в дію «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337. Відповідно, від цієї дати втратить чинність Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. № 1232.

Вона розповіла, які саме зміни відбулися у новому Порядку. Зокрема, повідомлення про нещасний випадок надається територіальному органові Держпраці за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), а у разі настання нещасного випадку внаслідок події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів — за місцем реєстрації підприємства (установи, організації). Термін надання повідомлення про нещасний випадок: протягом двох годин з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії згідно з установленою формою.

Новим Порядком збільшено строк розслідування нещасних випадків. Тепер він становить 5 робочих днів, а у разі проведення спеціального розслідування — 15 робочих днів.

Представник Головного управління проінформувала про розширений перелік нещасних випадків, які підлягають спеціальному розслідуванню, утворення комісій із розслідувань на підприємстві, у ФОП, та спеціальних комісій Держпраці, обставини, за яких нещасний випадок визнається пов’язаним з виробництвом, удосконалену процедуру розслідування та ін..

Головний державний інспектор зазначила, що під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, з’являється висока ймовірність виникнення нещасних випадків, аварій, пожеж, вибухів, причинами яких є недотримання вимог безпеки. Зокрема, вона звернула особливу увагу на безпечну експлуатацію автоклавів — обладнання, яке використовується для стерилізації та дезінфекції інструментів, матеріалів медичного призначення, лабораторного посуду тощо. Присутнім було наголошено, що відповідно до нормативно-правових актів у сфері охорони праці працівники, яких залучають до обслуговування автоклавів, мають пройти спеціальне навчання (щорічне навчання працівників, яких залучають до виконання робіт з підвищеною небезпекою) та мати відповідне посвідчення. Важливо, щоб контрольно-вимірнювальні прилади, якими оснащені автоклави, проходили своєчасне опосвідчення.

Головний державний інспектор Іван Єргієв повідомив присутнім про введення в дію з 10 квітня 2018 року «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском» (НПАОП 0.00-1.81-18), через що 01.03. 2019 р втратили чинність «Правила безпеки і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском» (НПАОП 0.00-1.59-87).

Представник Головного управління підкреслив, що, стосовно нових Правил, роботодавець, який має намір експлуатувати обладнання під тиском, повинен забезпечити утримання обладнання під тиском у справному стані та безпечну експлуатацію шляхом організації належного технічного обслуговування, технічного огляду, експертного обстеження у випадках, передбачених законодавством, та ремонту власними силами або шляхом укладання договору з іншим суб’єктом господарювання на виконання зазначених робіт. З цією метою роботодавець зобов’язаний:

1) призначити наказом відповідального працівника за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання під тиском, який пройшов навчання та перевірку знань з охорони праці у встановленому порядку;

2) забезпечити працівників цими Правилами, інструкціями, що діють у межах підприємства;

3) призначити в необхідній кількості обслуговувальний персонал, який пройшов навчання з охорони праці і має відповідну кваліфікацію щодо обслуговування обладнання під тиском, приладів безпеки, контрольно-вимірювальних приладів (далі – КВП), хімводопідготовки, живильних пристроїв та іншого допоміжного устаткування;

4) розробити і затвердити виробничу інструкцію для персоналу, який обслуговує обладнання під тиском, на підставі інструкції з монтажу і експлуатації виробника або постачальника обладнання під тиском з урахуванням компонування устаткування. Виробнича інструкція повинна знаходитись на робочих місцях і видаватись під розписку обслуговувальному персоналу;

Роботодавець повинен розробити і затвердити у відповідному порядку інструкцію з режиму роботи і безпечного обслуговування посудин. Для посудин (автоклавів) із швидкознімними затворами в інструкції з режиму роботи і безпечного обслуговування має бути зазначений механізм зберігання і застосування ключ-марки. Інструкція має знаходитися на робочому місці і видаватись під підпис обслуговувальному персоналу.

Схеми включення посудин слід вивішувати на робочих місцях.

Під час семінару було розглянуто питання про підсумки роботи з охорони праці та пожежної безпеки у закладах охорони здоров’я протягом 6 місяців 2019 р, про стан та якість надання інформації і звітності з питань охорони праці та пожежної безпеки протягом 6 місяців поточного року тощо.