gov.ua Державні сайти України
Пошук

Другий апеляційний адміністративний суд підтвердив правомірність дій полтавських інспекторів Держпраці

24 липня 2019

Наприкінці минулого року інспектори праці Управління Держпраці у Полтавській області відповідно до затвердженого Плану спільних комплексних заходів, спрямованих на виявлення неоформлених трудових відносин, провели інспекційне відвідування ФОП – іноземця, котрий використовує найману працю у Полтаві. За результатами перевірки було складено акт, яким, зокрема, було зафіксовано порушення підприємцем ч. 3 ст. 24 КЗпП України щодо допущення двох працівників до роботи без належного оформлення трудових відносин. Складено припис про усунення виявлених порушень та прийнято постанову про накладення штрафу у 223 380 грн.

Підприємець, не погодившись із проведенням перевірки та результатами заходу державного контролю, звернувся із позовом до суду. Позивач намагався довести, що неоформлені працівниці на момент перевірки проходили стажування на посаді офіціанта для майбутнього працевлаштування у кафе-бар на постійну роботу. Жодних документів, які б це підтверджували під час перевірки надано не було. Щоправда, наступного дня з’явились і трудові договори, і накази про прийняття дівчат на роботу, чого виявилось достатньо для суду першої інстанції,  який частково задовольнив позовні вимоги підприємця.

Проте колегія суддів другого апеляційного адміністративного суду після детального вивчення матеріалів справи назвала появу відповідних документів після початку проведення перевірки спробою уникнути відповідальності за виявлені порушення.

Відтак, штраф до підприємця застосовано правомірно і за порушення законодавства щодо оформлення трудових відносин з найманими особами доведеться платити.