gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівцями ГУ Держпраці у Харківській області проведено превентивні заходи на підприємствах, в установах та закладах освіти

22 липня 2019

З метою створення безпечних умов праці, запобігання нещасних випадків, професійних захворювань, аварій відповідно до вимог Закону України «Про охорону праці», фахівцями ГУ Держпраці у Харківській області проводиться інформаційно-роз’яснувальна робота на підприємствах, в установах та закладах освіти.

Зокрема, відділом нагляду в машинобудуванні та енергетиці було проведено семінар з працівниками Дергачівського районного відділення АТ «Харківобленерго» щодо організації навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки відповідно до вимог положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, що діє на підприємстві.

Положення, що діє на підприємстві розроблене на основі «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», з урахуванням специфіки виробництва та вимог нормативно-правових актів у галузі. Фахівцями відділу було проведено консультації та надано відповіді на практичні питання, що виникають в процесі навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників структурних підрозділів підприємства та роз’яснені особливості проведення спеціального навчання та перевірки знань посадових осіб та працівників, що безпосередньо виконують роботи підвищеної небезпеки.

Фахівцями відділу нагляду на виробництві  і на об’єктах підвищеної небезпеки, в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку, в період підготовки газових господарств освітніх закладів Кегичівського та Балаклійського районів Харківської області, були проведені  семінари та круглі столи щодо надійної та безпечної експлуатації систем газопостачання на опалювальний період  2019 – 2020 років.

Було зазначено про необхідність та своєчасність проведення планово-профілактичних, аварійно- відновлювальних  робіт на котельних та топкових системах димовідведення, утримання в належному стані приміщень, де розміщене газовикористовуюче обладнання. До опалювального періоду у освітніх закладах необхідно перевірити  справність контрольно-вимірювальних приладів та автоматики котельних та топкових, провести перевірку газопроводів на герметичність, визначити стан підземних газопроводів. До експлуатації  газовикористовуючого обладнання  може бути допущений тільки персонал, який пройшов навчання відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Також було наголошено про необхідність проведення тренувань з аварійних ситуацій з персоналом. До тренування залучаються працівники, участь яких передбачена оперативною частиною плану локалізації і ліквідації аварії (ПЛАС).

Інспекторами відділу розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму, в рамках спеціального розслідування нещасного випадку, що стався з вишкомонтажником Щебелинського відділення бурових робіт Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» на буровій №3 Безпалівського ГКР,  яка розташована біля с. Таранівка Зміївського району Харківської області, проведено семінар з робітниками підприємства на тему «Про стан і причини виробничого травматизму, заходи щодо його профілактики». Під час демонтажу секції бурової вежі за допомогою підйомника, затиснуло праву ногу вишкомонтажника між балкою та стійкою. Працівник отримав травму, яку за висновком лікарні визнано важкою.

Під час семінару фахівцями Управління Держпраці було зазначено про необхідність створення безпечних умов праці на підприємстві у відповідності до вимог Закону України «Про охорону праці», нормативно-правових актів з охорони праці та відповідальність роботодавця, безпосередніх керівників робіт та працівників.

Також інспекторами Управління Держпраці були надані роз’яснення, щодо відповідальності посадових осіб та працівників за порушення законодавства про охорону праці. Зокрема, надані роз’яснення про порядок притягнення посадових осіб та працівників до адміністративної відповідальності згідно Кодексу України про адміністративні порушення.

Інспекторами відділу нагляду в АПК та СКС було проведено семінар-нараду в відділі освіти Нововодолазької районної державної адміністрації. До робітників була доведена інформація про стан виробничого травматизму в закладах освіти Харківської області, роз’яснено вимоги законодавчих та нормативно-правових актів, які регламентують функціонування служби охорони праці.

Також, інспекторами Управління Держпраці було проведено семінар-нараду в відділі освіти, молоді та спорту Куп’янської районної державної адміністрації. До працівників було доведено основні актуальні питання функціонування служби охорони праці в закладах освіти та визначено шляхи їх удосконалення. На семінарі було проінформовано про результати роботи Управління Держпраці, щодо зниження рівня виробничого травматизму на піднаглядових суб’єктах господарювання. В порівнянні з 2018 роком, рівень травматизму в закладах освіти області знизився майже у два рази.

Зазначимо, що превентивні заходи у такому форматі – один з ефективних засобів доведення вимог законодавства у закладах освіти з питань охорони праці.

Шляхом проведення превентивних заходів, діяльність Головного управління Держпраці у Харківській області перш за все спрямовується на захист трудових прав працівників та запобігання травматизму на робочих місцях, забезпечення ефективної реалізації прав на безпечні та здорові умови праці, що позначається на професійній ефективності та продуктивності персоналу.