gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці ГУ Держпраці у Херсонській області розглянули понад 250 звернень громадян

16 липня 2019

Відповідно до статті 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, які зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк

З метою реалізації зазначеної статті Конституції України було прийнято відповідний Закон України «Про звернення громадян» (далі – Закон), який передбачає основні положення щодо звернень громадян, в тому числі, види звернень, порядок оформлення на направлення звернень, строки розгляду тощо.

Так, за три місяці  другого кварталу 2019 року до ГУ Держпраці в Херсонській області надійшло понад 250 звернень громадян. Звернення надходили особисто, на офіційний сайт та «гарячу» лінію Держпраці у Херсонській області та через Урядову «гарячу» лінію. Всі звернення розглянуто по суті та в строки, визначені законодавством. Жодне звернення не залишилось по заувагою.

Слід зазначити, що найбільш поширеними питаннями у зверненнях були – «оплата праці» та пов’язані із ним підпитання – мінімальна заробітна плата, заборгованість із заробітної плати, скорочення працівників та переведення на неповний робочий день або неповну ставку через підвищення рівня мінімальної заробітної плати.

Так, за результатами розгляду звернень інспектори управління з питань праці надають роз’яснення заявникам та здійснюють інформаційні відвідування суб’єктів господарювання (роботодавців).

Та не менш поширеним питанням є легалізація трудових відносин – офіційне працевлаштування.

З метою соціального захисту працюючих громадян, роботодавці повинні усвідомлювати свою відповідальність перед законом та перед працівниками, і в подальшому дотримуватися вимог чинного законодавства в оплаті праці, своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати, з урахуванням підвищення її мінімального рівня.

Держпраці наголошує, що за невиплату зарплати загрожує фінансова, адміністративна та кримінальна відповідальність, зокрема:

  • юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, згідно зі статтею 265 КЗпПУ несуть фінансову відповідальність у трикратному розмірі мінімальні заробітної плати (4173грн*3= 12 519 грн) — за порушення встановлених термінів виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць, виплату не в повному обсязі.
  • відповідно до ст. 41 КУпА визначено адміністративну відповідальність за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплату її не в повному обсязі. Таке порушення призведе  до накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 н.м.д.г. (510 грн — 1700 грн).
  • згідно зі статтею 175 ККУза безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності, передбачається кримінальна відповідальність.

Роботодавці повинні усвідомлювати свою відповідальність перед законом та перед працівниками, і в подальшому дотримуватися вимог чинного законодавства в оплаті праці, своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати, з урахуванням підвищення її мінімального рівня.

Наразі робота управління щодо розгляду звернень триває.