gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: завершено спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельними наслідками, який стався у філії «Чорнобаївське» ПрАТ «Агрохолдинг Авангард»

12 липня 2019

Комісією Головного управління Держпраці у Херсонській області завершено спеціальне розслідування нещасного випадку, який стався 31 травня 2019 року на території філії «Чорнобаївське» ПрАТ «Агрохолдинг Авангард», внаслідок якого загинули двоє працівників: старший оператор очисних споруд філії та черговий,  який згідно з договором здійснював охорону території філії. Підприємство займається розведенням свійської птиці.

З пояснень свідків встановлено, що старший оператор очисних споруд спробував самостійно спуститися в каналізаційний колодязь КНС-3, оскільки, на його думку, засмітилася перепускна труба між КНС-1 та КНС-3, і потрібно було її прочистити. Співробітник неодноразово попереджав його про неприпустимість вчинення таких дій та необхідність повідомити про ситуацію керівництву, як того вимагає інструкція з охорони праці.

Слід зазначити, що спеціальні роботи з прочищення систем водовідведення на підприємстві виконуються спеціалізованою організацією згідно з укладеними договорами. Виконання робіт з ліквідації засмічень каналізаційних систем, робіт у колодязях до функціональних обов’язків працівників очисних споруд не входять. Тому засоби індивідуального захисту, передбачені для робіт у колодязях, на очисних спорудах не застосовуються.

Проте старший оператор очисних споруд не повідомив керівництво та направився до приміщення станції обробки стоків. Чоловік взяв драбину та пішов до каналізаційного колодязя, відкрив люки колодязів КНС-1 та КНС-3, улаштував у колодязь КНС-3 драбину і не маючи засобів індивідуального захисту та не усвідомлюючи небезпеку, почав спускатися. Спустившись у колодязь, через 2 секунди він потягнувся до поверхні колодязя. Співробітник, що був поруч, та черговий, що охороняв територію, спробували його витягнути, але не втримали, і потерпілий впав у колодязь.

Поки викликали рятувальні служби, швидку медичну допомогу та керівництво, черговий, що охороняв територію, спонтанно спустився у колодязь, щоб допомогти потерпілому. Там йому стало зле і він знепритомнів.

Коли рятувальний підрозділ Державної служби з надзвичайних ситуацій витягнув потерпілих на поверхню, лікарі констатували смерть обох людей.

Діагноз: отруєння клоачними газами.

Основною причиною нещасного випадку стало невиконання посадових обов’язків, не виконання вимог інструкцій з охорони праці та недосконалість інструкцій з охорони праці.

Нещасний випадок для обох потерпілих визнано таким, що пов’язаний з виробництвом.