gov.ua Державні сайти України
Пошук

Вінниччина: розглянули стан погашення заборгованості із зарплати найбільшим боржником у області – ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону»

11 липня 2019

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці Сергій Гаєв взяв участь у розширеному засіданні тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбулось під головуванням голови Тиврівської райдержадміністрації Віктора Бойка.

Участь у засіданні також взяли секретар обласної комісії, начальник відділу праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Інна Курдеша та головний спеціаліст відділу Тетяна Матвієнко.

На порядок денний винесені питання стану виплати заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях району, заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску підприємств-боржників.

Окремим питанням розглядалась ситуація, яка склалася по заборгованості із виплати заробітної плати, ЄСВ та пільгових пенсій до Пенсійного Фонду району на економічно-активному підприємстві-боржнику – ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону».

За оперативними даними станом на 01.07.2019 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати 427 працівникам ПрАТ «Гніванський завод СЗБ» складає 6529,0 тис. грн , що, за даними моніторингу Управління Держпраці у Вінницькій області, складає 87,8 відсотка від боргів економічно активних підприємств області. 1787,0 тис. грн складає заборгованість зі сплати ЄСВ. По платежах, які адмініструє Пенсійний фонд України заборгованість відсутня.

Члени комісії заслухали голову правління ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону» Олега Хардикайнена, який повідомив, що однією з причин виникнення заборгованості на підприємстві стала зміна «Порядку організації закупівлі ПАТ «Укрзалізниця» та його відокремленими філіями та філіями товарів у афілійованих підприємств «Укрзалізниці».

Авансові платежі від регіональних філій використовуються на часткове погашення заборгованості із виплати заробітної плати  (1131,0 тис. грн) та придбання матеріалів для відновлення роботи Товариства, яке через несплату 17 тис. грн за використану електроенергію підприємство відключене від електропостачання і протягом січня-червня 2019 року не здійснює виробничу діяльність.

За підсумками засідання комісії визначено першочергові заходи, спрямовані на ліквідацію боргів, підприємства-боржники попереджені про відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати, заборгованості із єдиного соціального внеску. Рекомендовано продовжити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання щодо негативних економічних і соціальних наслідків несплати до внесків до Пенсійного фонду України.