gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Чернігівщині відбулись засідання Громадських рад в будівництві та машинобудуванні

09 липня 2019

Проведено чергові засідання Громадських рад фахівців служб охорони праці  підприємств будівельної галузі та машинобудівної і металургійної галузі Чернігівської області.

У їх роботі взяли участь посадові особи Управління Держпраці у Чернігівській області та представники найбільших підприємств області: ТОВ «Житлобудсервіс», КТ ТОВ «ПоліссяЄвробуд», ТОВ «Доменбуд», ТОВ «Еверест БМ», ТОВ «ЛЕКС», ТОВ «ЕС СІ ГРУП», ТОВ «МБМ», ТОВ «Промсервіс», ТОВ «Пет Технолоджис Україна», ПАТ «Завод МК і МО», ПАТ «Чернігів Вторчормет»,  ТОВ «ЛВП Сталь», ТОВ «Стілкрос», ТОВ «Метал ком», ПрАТ «Чернігівський механічний завод», ТОВ «Чернігівський ковальський завод», ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Чернігівський інструментальний завод», ТОВ «Український кардан», ДП «171 Чернігівський ремонтний завод», ПП «Альтеп-центр» і ТОВ «ТАН».

Громадська рада фахівців служб охорони праці підприємств будівельної галузі Чернігівської області відбулася безпосередньо на будівельному майданчику ПП «АВАНГАРД БУД-СЕРВИС», де ведеться будівництво торгово-офісного комплексу на розі вулиць П’ятницької та Київської у місті Чернігові.

Під час роботи засідань було розглянуто стан виробничого травматизму за перше півріччя 2019 року на підприємствах Чернігівської області, увагу при цьому було акцентовано на причинах настання смертельних нещасних випадків та заходів, які необхідно вжити для забезпечення безпечного ведення робіт. Також були опрацьовані типові небезпечні ситуації, що призвели до травмування працівників та необхідні заходи для недопущення аналогічних ситуацій.

Учасники обговорювали необхідні процедури та заходи, спрямовані на забезпечення безпечного виконання робіт на висоті та при здійсненні експлуатації і обслуговування обладнання, машин і механізмів.

З урахуванням сезонних особливостей погодних умов підвищену увагу було приділено умовам безпечного виконання газонебезпечних робіт, зокрема, під час виконання земляних робіт, робіт у колодязях, котлованах, траншеях, закритих просторах та ведення вогневих робіт. Обговорено вимоги Типової інструкції з організації безпечного ведення газонебезпечних робіт (НПАОП 0.00-5.11-85) та Інструкції з організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухопожежонебезпечних та вибухонебезпечних об’єктах (НПАОП 0.00-5.12-01). Фахівці Управління Держпраці у Чернігівській області наголосили на необхідності застосування нарядної системи при виконанні цих робіт, проведенні необхідних підготовчих заходів, застосуванні засобів індивідуального захисту. Акцентовано на необхідності постійного контролю газоповітряного середовища, провітрювання та використання засобів захисту органів дихання під час проведення газонебезпечних робіт.

У черговий раз представникам підприємств були надані ґрунтовні роз’яснення щодо порядку та термінів проведення атестації робочих місць за умовами праці, про особливості, типові недоліки та порушення, які допускають під час проведення на підприємствах атестації робочих місць, термінів її проведення, повноважень атестаційної комісії та формування її складу відповідно до відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці», постанови Кабінету Міністрів України «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 № 442, а також Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місці за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці та соціальної політики України від 01.09.1992 № 41.

Крім того, члени громадських рад обговорили умови та порядок надання працівникам пільг і компенсацій за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці за результатами атестації згідно зі статтями 51, 76, 100, 166 КЗпП України та відповідно до статей 5, 7 Закону України «Про охорону праці».

Також розглядалися питання організації та проведення періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року, відповідно до вимог «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 21.05.2007 № 246 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 23.07.2007 за № 846/14113.

За результатами роботи громадських рад були прийняті відповідні рішення, які спрямовані на безумовне впровадження обговорених вимог чинного законодавства на відповідних підприємствах та на підвищення рівня безпеки умов праці працюючих.