gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці ГУ Держпраці в Одеській області роз’яснили працівникам дитячого санаторію «Хаджибей» вимоги охорони праці

08 липня 2019

Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області взяли активну участь у семінарі з питань охорони праці у державному закладі «Дитячий спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій «Хаджибей». На семінарі також було присутнє керівництво санаторію та керівники структурних підрозділів.

Під час заходу головний державний інспектор Світлана Карманова зазначила, що, згідно з вимогами Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний створити на кожному робочому місці умови праці згідно з вимогами нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З цією метою роботодавець має забезпечити на підприємстві функціонування системи управління охороною праці. Зокрема, представник Головного управління проаналізувала стан діяльності системи управління охороною праці на даному підприємстві, вказала на основні причини нещасних випадків на виробництві, які сталися у 2018 році в лікувально-профілактичних, оздоровчих закладах Одеси та області. Вона вказала на необхідність додержання працівниками вимог охорони праці під час виконання своїх посадових обов’язків, проходження працівниками медичних оглядів.

Світлана Карманова відзначила важливу роль навчання та систематичного підвищення рівня знань працівників з питань охорони праці. Вона підкреслила, що це один з основних принципів державної політики в галузі охорони праці, фундаментальна основа безпеки праці та необхідна умова вдосконалення управління охороною праці, а також забезпечення ефективної профілактичної роботи щодо запобігання аварій і травматизму на виробництві.

Під час семінару було розглянуто основні вимоги «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві»: дії працівників при нещасному випадку, терміни передачі повідомлення про нещасний випадок; обов’язки керівника при нещасному випадку, відповідальність посадових осіб за приховані нещасні випадки тощо.

Учасники семінару також зосередили увагу на розгляді питань організації охорони праці в оздоровчих закладах, основних вимогах безпеки при виконанні робіт на висоті, організації проведення робіт з підвищеної небезпеки тощо.

В кінці заходу представник Головного управління дала вичерпні відповіді на запитання присутніх.