gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Полтавщині підписано договір про співпрацю у сфері охорони праці та промислової безпеки

02 липня 2019

Посадові особи Управління Держпраці у Полтавській області спільно з представниками Кременчуцького національного університету ім.. Михайла Остроградського провели науково-практичний семінар на тему: «Проблемні питання безпеки праці» для представників підприємств, установ та організацій Кременчука і Горішніх Плавнів та Кременчуцького району. Зустріч почалась із урочистого підписання  договору про співпрацю у сфері охорони праці та промислової безпеки між полтавським Управлінням та КрНУ.

У ході засідання було проаналізовано стан виробничого травматизму в галузі машинобудування та металургії у Полтавській області за даними 2017, 2018 та 2019 років. Присутнім довели основні аспекти навчання працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки та ознайомили із останніми змінами в законодавстві з питань охорони праці. Акцентували увагу на найбільш повторюваних випадках порушень, які виявляються під час проведення планових заходів здійснення державного контролю у сфері охорони праці.

Нагадали на зібранні і про введення в дію нового Положення про розслідування нещасних випадків на виробництві, про основні вимоги даного Положення, порядок розслідування нещасних випадків, порядок формування документації та звітність.  Учасники зустрічі розглянули практичні аспекти застосування інформаційної системи обліку та аналізу виробничого травматизму, дізнавшись про створення комп’ютерної програми електронного обліку нещасних випадків на виробництві та практичне її застосування на підприємствах Полтавської області, завдяки якій покращилась можливість проведення  більш досконалого аналізу стану виробничого травматизму.

Представники підприємств, установ та організацій міста Кременчука, Кременчуцького району і міста Горішні Плавні активно приєдналися до обговорення актуальних питань. Зокрема, було вирішено провести кваліфікаційне навчання; актуалізувати нормативні акти, що діють в межах підприємства, до вимог нормативно-правових актів з охорони праці; прийняти до відома, що з 01.07.2019 всі розслідування нещасних випадків на виробництві проводити згідно вимог нового Порядку. Також було вирішено для поліпшення рівня підготовки спеціалістів з охорони праці, цивільної та промислової безпеки залучати до лекцій представників Управління Держпраці у Полтавській області та спеціалістів з охорони праці діючих підприємств. Крім того, задля подальшого вирішення, до протоколу було внесено питання щодо доопрацювання процедури надання потерпілому матеріальної допомого саме на момент травмування (для проведення негайної операції, медичних процедур, надання невідкладного іншого коштовного лікування), коли відповідний акт ще не зданий до Фонду соціального страхування.