gov.ua Державні сайти України
Пошук

Проведення аудіо-семінару для роботодавців спільно з Харківським обласним центром зайнятості

27 червня 2019

Фахівцями Головного управління Держпраці у Харківській області для роботодавців Харківщини спільно з Харківським обласним центром зайнятості проведено регіональний аудіо-семінар в Інформаційно-консультаційному центрі Державної служби зайнятості на тему: «Трудовий договір, вимоги до його оформлення. Мінімальні соціальні гарантії. Договір цивільно-правового характеру. Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці. Медичні огляди працівників».

У роботі семінару прийняли участь представники понад 20 підприємств, установ та організацій міста Харкова та у аудіо режимі представники роботодавців Нововодолазького району Харківської області.

Під час семінару було зазначено, що відповідно до статті 21 КЗпП України трудовий договiр є угода мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов’язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядковi, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов’язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, необхiднi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором i угодою сторін.

 А також згідно зі статтею 626 Цивільного Кодексу України (далі – ЦК) визначено загальне поняття цивільно-правового договору, відповідно до якого договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

 Виходячи з положень ЦК, що регулює відносини, спрямовані на укладення, зміну та припинення цивільно-правових договорів та положень КЗпП України, що регулює відносини при укладенні, зміні та припиненні трудових договорів, можна визначити основні критерії, за якими ці договори можна відрізнити один від одного.

 Головною відмінністю договору підряду та трудового договору є те, що договір підряду за своєю суттю є цивільно-правовим договором, і регулюється Цивільним Кодексом України, а трудовий договір регулюється Кодексом законів про працю України. За договором підряду, відповідно до статті 837 ЦК, одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти і оплатити виконану роботу, а за трудовим договором працівник зобов’язується виконувати роботу згідно кваліфікації і підкорятись правилам внутрішнього розпорядку, і на нього поширюються норми і гарантії, передбачені КЗпП України.

Фахівцями ГУ Держпраці було роз’яснено, що саме відноситься до поняття «мінімальні соціальні гарантії», було акцентовано увагу стосовно обов’язкового проведення медичного огляду при прийомі на роботу, зокрема наголошено, що попередній медичний огляд проводиться під час приймання працівника на роботу з метою визначення стану здоров’я працівника і реєстрації вихідних об’єктивних показників здоров’я та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу. Зазначено, що медичний огляд також проводиться для виявлення ранніх ознак професійних захворювань, що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах та для попередження виробниче зумовлених і професійних захворювань (отруєнь). Також було розглянуто порядок організації попереднього та періодичного огляду працівників певних категорій відповідно до «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 за №246.

Під час семінару ГУ Держпраці були надані вичерпні відповіді на запитання представників підприємств. Завдяки проведеному семінару присутні мали змогу отримати практичні поради фахівців у застосуванні законодавства про працю та санітарного законодавства з розділу гігієни праці.