gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як усунути причини потенційної небезпеки на будівельному майданчику – визначили у Рівному на семінарі з керівниками підприємств галузі

27 червня 2019

Семінар-нараду з керівниками підприємств та фізичними особами – підприємцями будівельної галузі провели в Управлінні Держпраці у Рівненській області. Розпочинаючи захід, перший заступник начальника Управління Микола Нос наголосив на актуальності: «Розпочався сезон активного збільшення обсягів будівельних робіт. Але галузь має багато проблемних питань, які впливають на безпеку праці. Тому ми повинні спільно попрацювати над тим, щоб донести життєво важливу інформацію до кожного працівника, керівника, замовника будівництва.»

Серед потенційних причин, які призводять до небезпечних ситуацій на будівельному майданчику є:

  • велика плинність кадрів;
  • незнання нормативних актів, зокрема, “Мінімальних вимог з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках”;
  • залучення підрядниками до виконання робіт суб’єктів господарювання, які не мають відповідних дозволів

На недостатньому впровадженні в області вимог новоприйнятих нормативних актів акцентував начальник відділу нагляду у будівництві та котлонагляді Управління Іван Онищук. Фахівець конкретизував, зокрема, що замовники не надають попередню інформацію про початок будівництва; попри нормативні вимоги і позитивну світову практику, не призначають координаторів будівельних робіт. Іван Онищук підкреслив, що нововведені Мінімальні вимоги адаптують будівельну галузь України до європейських нормативів. Документ розроблено на основі Директиви 92/57/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 24 червня 1992 року про мінімальні вимоги щодо безпеки і захисту здоров’я на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках (восьма окрема Директива у значенні частини 1 статті 16 Директиви 89/391/ЄЕС).

Учасникам семінару також роз’яснили  вимоги галузевих актів: “Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання”; «Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском»; “Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення. ДБН А.3.2-2-2009”.

Про Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та умови їх продовження інформувала начальник відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Ірина Козлюк.

Окремо учасники семінару зупинилися на аналізі причин травматизму в будівельній галузі та вивченні Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженому постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337.

Про належне оформлення трудових відносин, особливості цивільно-правових угод та укладення сезонних трудових договорів роз’яснив головний державний інспектор сектору з питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю Управління Держпраці у Рівненській області Олександр Біловол.