gov.ua Державні сайти України
Пошук

Роботодавцям м. Херсона роз’яснено зміни в трудовому законодавстві

27 червня 2019

На базі Херсонського обласного центру зайнятості, за участі начальника відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Лесі Олішевко, відбувся семінар для роботодавців м. Херсона.

Під час заходу фахівець повідомила присутнім про те, що постановою КМУ від 05.06.2019 № 466 внесено зміни до постанови КМУ від 31.01.2007 № 70 «Деякі питання реалізації норм Законів України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та «Про зайнятість населення», а саме затверджено в новій редакції ПОРЯДОК зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до виконання нормативу таких робочих місць, визначеного статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та ПОРЯДОК проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю.

«Так, зазнали змін два базових порядки, що стосуються працевлаштування осіб з інвалідніст. Ці зміни актуальні насамперед для господарських об’єднань. Такі суб’єкти господарювання можуть зараховувати до нормативу загальну кількість працевлаштованих осіб з інвалідністю на всьому об’єднанні, а не за кожним підприємством окремо. Також, господарські об’єднання, як і об’єднання громадських організацій осіб з інвалідністю, мають готувати зведений звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПІ.», – зазначила Леся Олішевко.

Крім того, вона наголосила, що з 21.06.2019 року вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» від 30.05.2019 № 2728-VIII, який уніс зміни до Кодексу законів про працю та Закону України «Про відпустки» ст. 182 КЗпПУ та ЗУ «Про відпустки» (ст. 18-1).

«Відтепер відпустку надаватимуть усиновлювачу незалежно від віку дитини. Щоб отримати відпустку, працівник має подати заяву не пізніше трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення», — повідомила фахівець.

Під час спілкування надійшло чимало запитань від присутніх, на які вони отримали кваліфіковані відповіді.