gov.ua Державні сайти України
Пошук

Суд апеляційної інстанції залишив без задоволення скаргу ФОП у справі про скасування постанови про накладення штрафу

27 червня 2019

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення скаргу фізичної особи – підприємця (далі – ФОП) на рішення Черкаського окружного адміністративного суду за позовом до Управління Держпраці у Черкаській області.

Судами першої та апеляційної інстанції встановлено, що між ФОП і двома працівниками готелю укладено цивільно-правові договори, які мають ознаки трудових.

За результатами інспекційного відвідування посадовою особою Управління на підставі абзацу 2 частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України прийнято постанову про накладення на ФОП штрафу у розмірі 223 380 грн за використання праці двох найманих працівників без укладання трудових договорів.

Позивач, вважаючи постанову про накладення штрафу протиправною, звернувся за захистом порушених прав до суду першої інстанції. Черкаський окружний адміністративний суд всебічно, повно та об’єктивно розглянув справу, встановив обставини і дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог.

Колегія суддів апеляційної інстанції аргументує свою позицію наступним. Предметом цивільно-правового договору, укладеного між ФОП і працівниками, є виконання трудових функцій за конкретними професіями, визначеними Національним класифікатором України «Класифікатор професій ДК 003:2010», що є ознакою трудових відносин. Вказані цивільно-правові договори з працівниками не містять жодних вимог щодо обсягу робіт (послуг), які мають бути виконані (надані) працівниками, їх кількісних, якісних характеристик, конкретних фізичних величин, які підлягають вимірюванню, тощо. Тобто, предметом вказаних договорів є процес праці, що не передбачає будь-якого кінцевого результату.

Працівники не мали можливості самостійно організовувати свою роботу, підпорядковувалися режиму роботи готелю, були забезпечені робочим місцем і засобами праці.

Суд першої інстанції прийняв рішення про відмову у задоволенні позовних вимог та визнав постанову Управління про накладення на ФОП штрафу правомірною. Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду погодилася з рішенням суду першої інстанції.

Таким чином, ФОП доведеться сплатити штраф 223 380 грн за порушення законодавства.

З постановою Шостого апеляційного адміністративного суду у справі №2340/4811/18 можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/82223554