gov.ua Державні сайти України
Пошук

«Наше спільне завдання — захистити права працівників!», — підкреслили посадові особи Головного управління Держпраці в Одеській області під час зустрічі з фахівцями Державної фіскальної служби

26 червня 2019

Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області взяли активну участь у проведенні зустрічі з Одеським управлінням Офісу великих платників податків ДФС і Головним управлінням ДФС в Одеській області, яка відбулась 21 червня поточного року у відеоконференцзалі Одеського управління ВПП ДФС.

У заході також взяли участь представники підприємств Одеси та області, серед яких Селянське (фермерське) господарство «БАЛКАНИ», ПАТ «Одескабель» та «Ексімнафтопродукт», ТОВ «Дельта Вілмар СНД» та «ТД «Дельта Вілмар», «Міжнародний аеропорт «Одеса», «Бруклін-Київ», «Чорноморський рибний порт», ПрАТ «Стальканат», ПТ «Одесалбленерго», ДП «МТП «Южний» та ін.

Начальник відділу організаційно-аналітичного забезпечення, експертної роботи та надання адміністративних послуг Головного управління Ольга Сліпенко ознайомила учасників зустрічі з напрямками роботи Головного управління Держпраці в Одеській області щодо забезпечення державного нагляду за дотриманням законодавства про працю, охорону праці і промислову безпеку в Одеському регіоні.

О. Сліпенко повідомила, що, за проведеним аналізом стану промислової безпеки і охорони праці в Одеській області, протягом 12 місяців 2018 року загальна кількість травмованих працівників на виробництві, порівняно з 2017 роком, зменшилося на 2 потерпілих, кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом 2017 року, збільшилася на 5 осіб. Подібний стан виробничого травматизму вимагає від роботодавців та власників підприємств докласти більших зусиль до зменшення кількості аварій та нещасних випадків на виробництві. І в цьому може надати вагому допомогу Порядок розслідування і обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений Постаново. КМУ від 17.04.2019 № 337, який починає діяти з 1 липня нинішнього року. Цим документом внесено ряд змін в процес розслідування: щодо термінів проведення розслідування нещасних випадків,  подання повідомлення про нещасний випадок та ін.

Головний державний інспектор Головного управління Світлана Івасюк проінформувала присутніх про необхідність одержання дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки. Вона звернула увагу на вимоги Порядку отримання дозволів на роботи та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до постанови КМУ № 1107 від 26.10.2011 із змінами.

Під час зустрічі було розглянуто питання модернізації системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП), необхідності отримання ліцензій на право виробництва та реалізації пального та його зберігання, застосування правових норм і питань використання праці та заробітної плати та ін.

Представники Головного управління Держпраці в Одеській області відповіли на ряд заданих питань.

Підсумовуючи зустріч, її учасники дійшли висновку щодо необхідності реалізовувати превентивні заходи в комплексному управлінні охороною праці, оскільки основне завдання соціальних партнерів— захистити права працівників, попердити виробничий травматизм, а не усувати його наслідки.