gov.ua Державні сайти України
Пошук

Проведення превентивних заходів фахівцями Головного управління Держпраці на Харківщині

24 червня 2019

Відділом нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці з метою здійснення ефективної профілактичної роботи, попередження травматизму та запобігання нещасним випадкам, створення безпечних умов праці на піднаглядових підприємствах, було проведено семінари, круглі столи, робочі зустрічі з працівниками: ПП «Бумеранг-2», служби охорони праці та служби організації навчання ТОВ «Філія нафтогазвидобувна компанія», ТОВ «Епіцентр К».

Під час заходів було звернуто увагу та розглянуті питання виконання вимог «Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів», «Типового положення про проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», «Правил безпечної роботи з інструментом і пристроями», «Правил експлуатації електрозахисних засобів», впровадження ризикоорієнтованого підходу та функціонування системи управління охороною праці на підприємствах, організації проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, експлуатації обладнання підвищеної небезпеки, стану охорони праці та промислової безпеки при проведенні робіт з підвищеною небезпекою, своєчасного та якісного проведення з робітниками всіх видів інструктажу з питань охорони праці та недопущення до роботи робітників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою, які своєчасно не пройшли щорічне спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці.

Відділом нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці був проведений семінар з працівниками Науково-виробничого підприємства «ЛЮКС-Х» (ТОВ) на тему: «Мінімальні вимоги безпеки і охорони праці при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці».

Під час семінару було підкреслено про необхідність забезпечення на підприємстві безпеки та захисту здоров’я працівників, наголошено, що  роботодавець зобов’язаний забезпечити комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), а також мийні та знешкоджувальні засоби відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору. Також було вказано на необхідність інформування працівників про ризики для їх життя та здоров’я, від яких їх захищатиме користування засобами індивідуального захисту, які в обов’язковому порядку повинні застосовуватися робітниками на робочих місцях.

Разом з тим, було зазначено, що придбання ЗІЗ слід здійснювати у суб’єктів господарювання, які виробляють або реалізують продукцію відповідно до чинного законодавства за умови, що засоби індивідуального захисту, які закуповуються, відповідають вимогам безпеки та охорони здоров’я, мають позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності та задовольняють вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2008 за № 761.

Було наголошено, що роботодавець несе відповідальність за забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ за встановленими нормами. Отже, порушення цих норм керівництвом підприємства є порушенням законодавства про охорону праці, за що передбачена адміністративна відповідальність, а у випадку настання травми або нещасного випадку з робітником підприємства й кримінальну відповідальність.

Відділ гірничого нагляду Управління Держпраці продовжує проводити превентивні заходи стосовно організації охорони праці та безпечного проведення робіт підвищеної небезпеки. Відділом гірничого нагляду на тижні була проведена робоча зустріч з керівництвом та фахівцями                       ТОВ «БЕЙКЕНЬ ЕНЕРГЕТИКА УКРАЇНА», яка виконує роботи з буріння свердловин на території Харківській області та має міжнародний досвід у даній галузі. Політикою компанії  є виконання робіт з урахуванням всіх вимог законодавчих та нормативних актів країни, у якій ведеться діяльність.

Під час заходу обговорювались питання безпечної організації гірничодобувних робіт та дотримання вимог «Правил розробки нафтових і газових родовищ», «Правил безпеки в нафтогазодобувній промисловості України».