gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельницька область: електромонтерам роз’яснено вимоги безпеки під час виконання робіт в діючих електроустановках

20 червня 2019

Фахівцями відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Хмельницькій області для електромонтерів ТОВ «Валон-А» проведено семінар з додержання вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки.

Головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Дмитро Ф’ют звернув увагу присутніх на дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час організації виконання ремонтних робіт в електроустановках.

Зокрема, організаційними заходами, якими досягається безпека робіт в електроустановках, є: затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпорядженнями і в порядку поточної експлуатації; призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт; оформлення робіт нарядом, розпорядженням або затвердженням переліку робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації; підготовка робочих місць; допуск до роботи; нагляд під час виконання робіт; переведення на інше робоче місце; оформлення перерв в роботі та її закінчення.

Працівник, який видає наряд, розпорядження, встановлює можливість безпечного виконання роботи. Він відповідає за достатність і правильність зазначених у наряді заходів безпеки, за якісний і кількісний склад бригади і призначення працівників, відповідальних за безпечне виконання робіт, а також за відповідність груп з електробезпеки працівників, які зазначені в наряді, роботі, що виконується.

Керівник робіт повинен здійснювати постійний нагляд за членами бригади і усувати від роботи членів бригади, які порушують вимоги безпеки, а також не допускати тих, що перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, або хворих.

Окремо розглянуто стан охорони праці на підприємстві та взаємовідносини з оперативним персоналом районів електричних мереж.

За результатами семінару прийнято рішення посилити контроль за станом охорони праці та трудовою дисципліною. Забезпечити дотримання виконання працівниками підприємства вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці під час організації та виконання робіт в діючих електроустановках.