gov.ua Державні сайти України
Пошук

Проведення спеціальних тактичних навчань з ліквідації пожежі на території АЗС на Харківщині

18 червня 2019

Відділ нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Харківській області взяв участь у проведенні спеціальних тактичних навчань на автозаправній станції (АЗС) м. Люботин  Харківської області.

В заході також взяли участь працівники АЗС та Державна пожежно-рятувальна частина №48 міста Люботин.

Темою тактичного навчання була локалізація пожежі при розливі нафтопродуктів на АЗС. Навчальною метою заходу є удосконалення пожарно-технічного захисту і практичних навичок по управлінню силами та засобами на пожежі, управлінню особовим складом відділення, засвоєнню оперативно-тактичних особливостей, навчанню прийомам і засобам гасіння пожеж, відпрацюванню взаємодій між особовим складом та адміністрацією об‘єкта з охорони праці.

Подія відбувалась згідно з планом локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій на автозаправному комплексі у складі АЗС та АГЗП. Програма заходу передбачала як теоретичні, так і практичні відпрацювання дій.

У теоретичній частині фахівці ГУ Держпраці провели бесіду з персоналом АЗС стосовно допуску до виконання робіт підвищеної небезпеки лише працівників, які пройшли обов’язкове спеціальне навчання по нормативно-правовим актам з охорони праці та за програмою пожежно-технічного мінімуму і мають відповідне посвідчення, та які пройшли медичні огляди під час прийняття на роботу , а також протягом трудової діяльності, забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) відповідно до «Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці» зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2018 р. за № 1494/32946 та затверджених Наказом Міністерства соціальної політики України 29 листопада 2018 року № 1804.

 

У практичній частині були відпрацьовані дії гасіння пожежі при розливі нафтопродуктів на території станції.

Головне управління Держпраці у Харківській області вважає такі навчання корисними та необхідними для суб’єктів господарювання, працюючих на об’єктах з підвищеною небезпекою.