gov.ua Державні сайти України
Пошук

Погашення заборгованості із заробітної плати – на особливому контролі столичної влади

14 червня 2019

У столичній держадміністрації відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат в м. Києві. Участь в заході взяли представники КМДА, Департаменту соціальної політики, ДФС у м. Києві, Головного управління Держпраці в Київській області.

За словами заступника голови КМДА Марини Хонди, тільки протягом травня київські підприємства-боржники виплатили 24,2 млн грн заборгованої заробітної плати. У тому числі, в повному обсязі погасили борги 8 підприємств на суму 3,7 млн грн. У травні 14 підприємств зменшили заборгованість на загальну суму 20,5 млн грн. Станом на 1 травня борг у місті склав 172,4 млн грн, що на 16,1 млн грн більше у порівнянні з попереднім місяцем.

У роботі комісії взяв участь і виступив перший заступник начальника Головного управління Держпраці в Київській області Владислав Андрієнко. За його словами, протягом січня-квітня державними інспекторами проведено 49 інспекційних відвідувань підприємств-боржників. За результатами перевірок винесено 17 приписів з вимогою усунення порушень трудового законодавства, складено та передано до суду 19 протоколів про адмінпорушення та 2 протоколи відповідно до ст. 188-6 КУпАП (невиконання припису).

Окрім цього винесено 3 пропозиції про притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб, матеріали перевірок передано до правоохоронних органів для вирішення питання щодо притягнення керівників до кримінальної відповідальності.

Владислав Степанович зазначив, що уповноваженими особами Головного управління Держпраці в Київській області упродовж п’яти місяців цього року розглянуто 10 справ щодо накладання фінансових санкцій за порушення трудового законодавства відносно виплати заробітної плати на загальну суму 125 тисяч 190 гривень.

Владислав Андрієнко повідомив, що Головним управлінням Держпраці в Київській області щомісяця вживаються заходи реагування. Тобто як тільки з’являються боржники, їх одразу перевіряють і на засіданні комісії із погашення заборгованості в столиці інформують про вжиті щодо них заходи.