gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Полтавщині перевіряли рівень знань Правил будови і безпечної експлуатації електроустановок споживачів

13 червня 2019

Комісія, до складу якої входили начальник відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Полтавській області Віталій Гринюк і головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Олександр Сокур, упевнилась в обізнаності глобинських енергетиків, інженерів з охорони праці та осіб, відповідальних за електрогосподарство щодо ПБЕЕС.

Крім визначення рівня знань спеціалістів, фахівці Управління з’ясували, які питання потребують допомоги у роз’ясненні.

Так, з присутніми на зустрічі обговорили проблемні моменти, що виникають під час проведення планових заходів з безпечної експлуатації електроустановках споживачів. Виникали у представників сільськогосподарських господарств питання щодо ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки, медичних оглядів працівників, безпечної експлуатації транспортних засобів тощо.

Нагадаємо, у ПБЕЕС закріплено вимоги, яких необхідно дотримуватися для убезпечення робітників в процесі використання та обслуговування ними електричних установок, тому, експлуатуючи електростанції, електрочастини ТАВ чи ЗДТУ й інше електричне устаткування та електроустановки необхідно дотримуватися Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, що були затверджені 9 січня 1998 року наказом Держнаглядохоронпраці № 4.

Робітники та посадові особи несуть особисту відповідальність за дотримання ПБЕЕС. У разі порушення ПБЕЕС та неможливості їх усунення, працівник зобов’язаний повідомити про порушення керівнику. Після такого порушення працівника буде усунуто від роботи та притягнуто до відповідальності. Якщо працівник бажає приступити до своїх посадових обов’язків після вчиненого порушення ПБЕЕС, він змушений попередньо пройти позачергову перевірку знань.

Робітники, що обслуговують ЕУ, повинні мати відповідні групи з електробезпеки, які їм присвоюють залежно від стажу роботи та обсягу їх теоретичних знань і практичних навичок з безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Такі працівники мають навчатися та проходити перевірку знань, відповідно до порядку, узгодженого з Правилами технічної експлуатації. Крім того, на них покладається обов’язок проходження медоглядів згідно із вимогами Порядку про медогляд працівників певних категорій, затвердженого 21.05.2007 року МОЗ України в наказі № 246.